Δράμα: Σοβαρός κίνδυνος από τη μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα Θησαυρού

Δράμα: Σοβαρός κίνδυνος από τη μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα Θησαυρού

Ιδιαίτερος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία επικρατούν, κυρίως στον αγροτικό κόσμο του Νέστου, λόγω της ανησυχητικής εικόνας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα των Βαλκανίων, στον Θησαυρό της ορεινής Δράμας, στο δήμο Παρανεστίου. Το τελευταίο διάστημα, η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα έχει μειωθεί δραματικά.

Η έλλειψη βροχής και χιονοπτώσεων, τόσο στην περιοχή του Θησαυρού όσο και στη Ρίλα της γειτονικής Βουλγαρίας, από όπου προέρχεται η κύρια ποσότητα νερού μέσω του ποταμού Νέστο, έχουν επιδεινώσει τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής.Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες θέτουν σε επιφυλακή όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και κυρίως τον αγροτικό κόσμο του τόπου.

Ο διευθυντής του φράγματος Θησαυρού, Φώτης Φώτου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται, σημειώνοντας πως αν και η στάθμη του νερού έχει πέσει αισθητά, δεν έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που παρατηρήθηκε το 2000-2001.Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κύριος σκοπός του φράγματος, με την άρδευση να ακολουθεί, και οι ακριβείς ποσότητες νερού που θα απελευθερωθούν για άρδευση θα καθοριστούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ ενημερώνει τη ΔΕΗ για την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα Θησαυρού για την άρδευση, ωστόσο οι ποσότητες μειώνονται συνεχώς λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Θεόδωρος Αλεξανδρόπουλος, επισημαίνει την ανησυχία του για την πιθανή καταστροφή καλλιεργειών ετών εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τονίζοντας ότι ήδη δαπανώνται μεγάλα ποσά για την ανακύκλωση του νερού.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος επισημαίνει με έμφαση ότι η μείωση του νερού στο φράγμα Θησαυρού μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές σε πολλές καλλιεργητικές εκτάσεις.
Στον κάμπο του Νέστου, η υδροδότηση καλύπτει περίπου 270.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Η ανησυχία εντείνεται για το νέο αρδευτικό έργο στην Ξάνθη που προγραμματίζεται να αρδεύσει 350.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ να αναρωτιέται πού θα βρεθεί το απαραίτητο νερό για την υλοποίησή του.

Η μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα του φράγματος Θησαυρού ανέρχεται σε 565.000.000 κ.μ. νερού. Το υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος διαθέτει τρεις μονάδες των 100 μεγαβάτ η καθεμιά και ετησίως παράγει 440 γιγαντοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το φράγμα του Θησαυρού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που διασχίζει ο Νέστος.

Loading

Play