Κάθε Φθινόπωρο, τα τελευταία έξι χρόνια, η ακριτική πόλη της Δράμας υποδέχεται καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και φοιτητές από την Ελλάδα, χώρες της Βαλκανικής και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια μοναδική συνάντηση που συνδυάζει ιδανικά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τέχνη του περφόρμερ (performer).
Η φετινή διεθνής συνάντηση, που συμπληρώνει τον έκτο χρόνο, διοργανώνεται από 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται σε δυο εμβληματικούς δημόσιους χώρους της Δράμας. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο: «Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου», και βάση αυτής θα αναπτυχθούν οι ομιλίες του φόρουμ αλλά και οι performances που θα παρουσιαστούν στο κοινό.
Η ιστορικός τέχνης Βίκυ Κωνσταντινίδου βρίσκεται πίσω από αυτή τη διοργάνωση, συνεργαζόμενη με τον καλλιτέχνη και θεωρητικό Γιάννη Μήτρου. Κατάφεραν να κάνουν τη Δράμα το επίκεντρο μιας μοναδικής διεθνούς καλλιτεχνικής συνάντησης αυτού του είδους στην Ελλάδα. Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art ανήκει στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κωνσταντινίδου δηλώνει ότι η φιλοξενία μιας τέτοιας διοργάνωσης σε μια μικρή πόλη, όπως είναι η Δράμα, ήταν πρόκληση και στοίχημα, το οποίο φαίνεται πως κερδήθηκε. «Η τοπική κοινωνία», τονίζει, «ανταποκρίθηκε, και πλέον ο κόσμος συμμετέχει σε όλες τις δράσεις και τα εργαστήρια που γίνονται τα οποία είναι ανοιχτά».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρικούς ομιλητές όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Mario Biagini, η καλλιτέχνης Gillian Dyson και ο καλλιτέχνης Jack Catling. Η διοργάνωση προσφέρει επίσης ζωντανές παρουσιάσεις performances και εκπαιδευτικά εργαστήρια για φοιτητές.
Ο Γιάννης Μήτρου, με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή, αναφέρεται στην φετινή θεματολογία, τονίζοντας τη σημασία της τέχνης στην αναζήτηση της ουτοπίας και των νέων μορφών ύπαρξης στην ψηφιακή εποχή.