Δραματική σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. και την Ελλάδα: Εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων

Δραματική σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. και την Ελλάδα: Εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων

Στους πενήντα εννέα εκατομμύρια τόνους φτάνει η ετήσια παραγωγή αποβλήτων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα απόβλητα τροφίμων από την αγροτική παραγωγή μέχρι τα νοικοκυριά ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια τόνους. Η μισή ποσότητα αποβλήτων τροφίμων παράγεται στα νοικοκυριά, όπως αναφέρει η Ντία Χωραφά, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Μπορούμε». Μιλώντας στη δεύτερη περιφερειακή εκδήλωση του έργου Citisystem για την κυκλική οικονομία, η κ. Χωραφά τόνισε ότι το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων έχει τεράστιο αντίκτυπο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου οφείλεται σε απόβλητα τροφίμων, κυρίως λόγω του μεθανίου που εκλύονται από τα τρόφιμα που καταλήγουν στη χωματερή.

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, από το 2012 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων και της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ελλάδα, ώστε τα ασφαλή τρόφιμα να κατευθύνονται για κοινωφελείς σκοπούς. «Είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα σε εταιρείες τροφίμων που αξιοποιούν πλεονάσματα και τα κατευθύνουν σε κοινωφελείς φορείς», σημείωσε η κ. Χωραφά. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί πάνω από 1200 τόνοι φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Συλλογή βιοαποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεοδώρα Πασχάλη, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων ξεκίνησε το 2023. Έξι δήμοι συγκέντρωσαν 73 τόνους βιοαποβλήτων, και το 2024 15 δήμοι συγκέντρωσαν 2.284 τόνους. Στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν τρεις μονάδες κομποστοποίησης.

Διαπίστωση του ΟΟΣΑ για την κυκλική οικονομία

«Οι υπεύθυνοι του ΟΟΣΑ διαπίστωσαν υψηλό επίπεδο καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και έλλειψη συντονισμού», δήλωσε η κ. Κισκίνη. Υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου. Στην περιοχή υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως το Βιοαέριο Λαγκαδά, που συλλέγουν υπολείμματα αγροδιατροφικών προϊόντων.

Loading

Play