Δράση τώρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας προτείνει ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΑΠΘ

Δράση τώρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας προτείνει ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΑΠΘ

Εξοικονόμηση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση νερού είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο διημερίδας που διεξάγεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με θέμα «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Μακεδονία είναι πιο ευνοημένη σε σχέση με άλλες περιφέρειες, καθώς διαθέτει ποτάμια, λίμνες και δάση, αποφεύγοντας έτσι τα προβλήματα που παρατηρούνται στα νησιά του Αιγαίου ή την Πελοπόννησο.

Ωστόσο, τα προβλήματα λειψυδρίας που έχουν προκύψει οφείλονται στην ανομβρία των τελευταίων χρόνων, αλλά και στην κακή διαχείριση και έλλειψη υποδομών.

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη για δράση και προειδοποιεί ότι τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρας θα είναι πιο συχνά στο μέλλον. Προτείνει τρεις βασικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της εξοικονόμησης, της αποθήκευσης και της επαναχρησιμοποίησης νερού.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην εξοικονόμηση νερού, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες, όπως η νεροκλοπή, στα δίκτυα υδροδότησης. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και την ενημέρωση των αγροτών για ορθές πρακτικές άρδευσης.

Αναφορικά με την αποθήκευση νερού, ο καθηγητής προτείνει τη δημιουργία μικρών φραγμάτων συλλογής νερού που θα συμβάλλουν και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Η ανάγκη για επαναχρησιμοποίηση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς στην άρδευση είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Ελλάδα αξιοποιεί μόνο το 2% των επεξεργασμένων λυμάτων. Όσον αφορά την αφαλάτωση, προτείνεται για τα άνυδρα νησιά, ωστόσο με ήπιες μορφές ενέργειας.

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Φίλων του ΑΜΦΙΘ «ΠΑΝΓΑΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ», και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με τη χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

©

Loading