Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ και πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ζητούν από την Πολιτεία οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας της Δικαιοσύνης λόγω της πανδημίας.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος χαρακτηρίζει ως άμεση και κατεπείγουσα την οικονομική υποστήριξη των δικηγόρων (ίση τουλάχιστον με αυτήν που επιφυλάσσεται στους άλλους πληττόμενους κλάδους), ενώ τονίζεται ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ενίσχυση του κλάδου τους είναι μεν σημαντικά, όχι όμως επαρκή.
Ακόμη στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες (εν μέσω έξαρσης της πανδημίας) «δεν καθίσταται εφικτή» η εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την ισχύουσα ΚΥΑ, ρυθμίσεων για τη λειτουργία των δικαστηρίων, γεγονός που ο ΔΣΘ αποδίδει τόσο σε «γραφειοκρατικά εμπόδια από την υπολειτουργία υπηρεσιών του Δημοσίου» όσο και στην «εσφαλμένη ερμηνεία από μερίδα δικαστικών λειτουργών», αλλά και στην «απροθυμία μερίδας υπαλλήλων να συνδράμουν».
Όλα αυτά, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν ως αποτέλεσμα «την περαιτέρω συρρίκνωση κατ’ ουσία της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών της, αλλά και τη συνακόλουθη συρρίκνωση έως εκμηδένιση του δικηγορικού έργου».
Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης παράτασης -για τουλάχιστον ένα χρόνο- όλων των προθεσμιών του Κτηματολογίου που λήγουν στο τέλος του έτους, καθώς «η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων έχει καταστήσει αδύνατη τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων».
Στ. Τ.