Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό
Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Για τη στάση του στο Ουκρανικό ζήτημα ευχαρίστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά τη σημερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σ΄ έναν από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Παναγία Αχειροποίητο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον οποίο συλλειτούργησε στην πρώτη αυτή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό, διότι, πριν από μία εβδομάδα, «αιρόμενος εις το ύψος της περιστάσεως ανακοινώσατε εν συνόδω την εισήγησή σας, όπως συνταυτιζόμενος αδελφικώς και εναρμονιζόμενος με τας Κανονικάς ενεργείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράψητε εις τα δίπτυχα υμών το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου». 
«Πρόκειται διά την ικανοποίησιν ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος από ετών και κρατήσαντος εκατομμυρίων ανθρώπων εντός ενός σχίσματος, το οποίο, προνοία και ενεργείαις της μόνης αρμοδίας προς τούτο Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εθεραπεύθη» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε συνέχιση «αρνητικών καταστάσεων ουδόλως βαρύνει πάντως εκείνη καθώς αυτή εις ενότητα πάντας εκάλεσε».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε νωρίτερα μνημονεύσει κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου τον μητροπολίτη Κιέβου, ανέφερε ακόμα πως αναμένεται με χαρά και αγαλλίαση «επίσκεψη του αδελφού Επιφανίου εις το κλεινόν άστυ ώστε να δουν η εν Ουκρανία αδελφοί μας, ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες εις αυτούς την πίστιν και τα γράμματα, ανοίγουν τας αγκάλας των και πάλι προς τον πολλά παθόντα αυτόν λαόν, ως αδελφοί προς αδελφούς γνησίους δεδικαιωμένους και συγκεχωρημένους εν Αγίω Πνεύματι, επιστρέψαντας εξ σχίσματος ίνα ενωθούν εν αληθεία και αγάπη προς ημάς». 
 
Στήριξη στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Ημέρα Αγέννητου Παιδιού

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη χαρά και τη στήριξή του, όπως είπε, στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καθιέρωση της Ημέρας Αγέννητου Παιδιού, αλλά και τη αγωνία της Εκκλησίας για τη ραγδαία άνοδο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και την αυξανόμενη πρακτική της διακοπής της κύησης.
«Η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος. Για να έχει μέλλον απαιτείται ο σεβασμός εις το παρελθόν αλλά απαιτείται η αφύπνισις της κοινωνίας του παρόντος ώστε να προστατεύσει και να θωρακίσει τους ιερούς θεσμούς της συνεχείας του δώρου της ζωής, της μητρότητος και της τεκνογονίας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Εξέφρασε, δε, «την πατρική αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά την εξέλιξη του θεσμού της μητρότητος σε σχέση προς τα δικαιώματα και την προστασία του αγεννήτου παιδίου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μεγίστη ευθύνη όλοι μας να υψώσουμε τη φωνή μας διά τα άλαλα βρέφη και να υπερασπιστούμε με παντίους τρόπους τα δικαιώματα του εμβρύου, κυρίως εις την εποχή μας κατά την οποία όλοι ομιλούν διά τα ανθρώπινα δικαιώματα […] Το δικαίωμα εις τη γέννησιν είναι το πρώτον μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση: προστατεύσατε τη μητρότητα και την τεκνογονία. Στηρίξατε την οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο για την πρόσκληση και τους «αδελφικούς λόγους» που απηύθυνε νωρίτερα ο κ. Άνθιμος στον λόγο του.
 
Για πρώτη φορά Πατριαρχική Λειτουργία στην Αχειροποίητο, έναν ιστορικό ναό

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως και ο κ. Άνθιμος, αναφέρθηκαν εκτενώς στην ιστορικότητα του ιερού ναού της Παναγίας της Αχειροποιήτου, που κτισμένη το 452 μ.Χ. είναι αναμφισβήτητα ένας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο παλαιότερος στην περιοχή της Μακεδονίας.
Μάλιστα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης του ναού, που έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με συμπαραστάτες τους ιερείς του ναού και του ιδίου, προκειμένου σήμερα ο ιστορικός ναός να αποτελεί «καύχημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ασυνήθιστη ονομασία τής εν λόγω εκκλησίας προέρχεται από μια αρχαία χριστιανική παράδοση σύμφωνα με την οποία το εικόνισμα του ναού δημιουργήθηκε από Θεϊκή πρωτοβουλία και όχι ανθρώπινα χέρια. 
Έχοντας τρίκλιτη Βασιλική με ξύλινη οροφή, ο ναός αποτελεί ένα πολύ όμορφο δείγμα παλαιό-χριστιανικής βυζαντινής ναοδομίας. Η ανατολική πλευρά του ναού οδηγεί σε έναν ημικυκλικό θολό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον υπάρχον «Νάρθηκα», ενώ πολλά αρχιτεκτονικά στοιχειά μαρτυρούν την ύπαρξη «Εξωνάρθηκα» στα δυτικά αλλά και αυλής που περιελάμβανε περιστύλιο παρόμοιο με αυτό του Αγίου Δημητρίου.
 
Σ.Παπ.
 

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400