Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά μέσω του rebranding των ελληνικών προϊόντων, εγκαινιάζοντας την 1η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food and Drinks by Detrop. Συγκεκριμένα, συνεχάρη την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι «ξεπέρασε την προσδοκία του». Ανέφερε επίσης πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση υπογραμμίζει την προσπάθεια της ΔΕΘ-HELEXPO και της χώρας να αναδείξουν τα σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι από το 2019 υπάρχει, με μικρές διακυμάνσεις, συνεχής ανοδική πορεία στις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι παγιώνεται εικόνα εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών προϊόντων», γεγονός που του δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία. Επισήμανε επίσης την προτεραιότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωτογενή τομέα, μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, χαρακτήρισε την Food & Drinks την πιο νόστιμη έκθεση τροφίμων και ποτών και υπογράμμισε τις πολλές καινοτόμες δράσεις που φιλοξενούνται φέτος. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε τις επενδύσεις στο κρασί και το τρόφιμο στην περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, ανακοίνωσε συμμετοχή 10 επιχειρήσεων στην έκθεση, ευχόμενος να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός το επόμενο έτος. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι συμμετέχουν 13 επιχειρήσεις από την περιοχή.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, τόνισε τη διάκριση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού UNESCO, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αυτή περιλαμβάνει. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, δήλωσε ότι η φετινή διοργάνωση επιδεικνύει τη διεθνή διάσταση της έκθεσης.
Η Food & Drinks φιλοξενεί 250 εκθέτες από 19 χώρες και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Το ωράριο της έκθεσης είναι Σάββατο 10:00 με 19:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00.