Εγκαινιάζονται τα ανακαινισμένα κτίρια του Μετεωροσκοπείου και του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ

Εγκαινιάζονται τα ανακαινισμένα κτίρια του Μετεωροσκοπείου και του Αστεροσκοπείου στο ΑΠΘ

Η μπρούντζινη πλάκα με την επιγραφή «ΜΕΤΕΩΡΟΣΚΟΠΕΙΟΝ» κοσμεί το κυλινδρικό κτίριο του Μετεωροσκοπείου. Το κτίριο αυτό, σε σχήμα κυλίνδρου και με εξωτερική λιθοδομή, παραπέμπει στη Ροτόντα. Ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και υαλόφρακτο παρατηρητήριο στο δώμα, η είσοδος του οποίου βρίσκεται στο γεωγραφικό νότο. Τον προθάλαμο του ισογείου στολίζει μια μεγάλη τοιχογραφία για «Το αμετάβλητο κλίμα της Ελλάδος από την Ελληνική Μυθολογία». Το Μετεωροσκοπείο θεμελιώθηκε στις 12 Ιουνίου 1954, επί πρυτανείας του Μαρίνου Σιγάλα και με διευθυντή τότε τον Βασίλειο Κυριαζόπουλο. Το αρχιτεκτονικό έργο των Γιάννη Τριανταφυλλίδη και Πάτροκλου Καραντινού ξεχωρίζει για την αποστασιοποίηση από το μοντερνιστικό ύφος της εποχής και διαφοροποιείται από την αρχιτεκτονική των υπολοίπων κτιρίων του ΑΠΘ. Μαζί με το Αστεροσκοπείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, συνιστούν τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου και τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Στο αμφιθέατρο «Βασίλειος Κυριαζόπουλος» του Μετεωροσκοπείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης των δύο εμβληματικών κτιρίων. Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Πρόδρομος Ζάνης, και ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, Νικόλαος Στεργιούλας, ξεναγήθηκαν τους παριστάμενους σε έναν ιστορικό περίπατο από τη θεμελίωση των κτιρίων μέχρι τα μεγάλα ερευνητικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν στους τοίχους τους. Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου τέλεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, με χαιρετισμούς από τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Νικόλαο Καντηράνη, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας, καθηγητή Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, και την πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.

Τα έργα ανακαίνισης των δύο κτιρίων ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2024 και αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά τους μέσα στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, προσφέροντας νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής.
Το έργο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των κτιρίων Μετεωροσκοπείου και Αστεροσκοπείου, εντός του επιστημονικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού πάρκου Α.Π.Θ.», προϋπολογισμού 477.203,56 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι εργασίες περιλάμβαναν αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, αποκατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και ανακαίνιση δαπέδων.
«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Πανεπιστήμιό μας να εγκαινιάζω ένα από τα τέσσερα εμβληματικά έργα που δρομολογήσαμε», ανέφερε ο κ. Φείδας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανακαίνισης για την εκπαίδευση και την έρευνα.

Το Μετεωροσκοπείο, ως ακαδημαϊκή οντότητα, ξεκίνησε το 1929, ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας. Σήμερα στεγάζει τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας.
Ο σκελετός του κυλινδρικού κτιρίου κατασκευάστηκε από σιδηροπαγές σκυρόδεμα και καλύπτεται με λιθοδομή. Η τοιχογραφία στον προθάλαμο του ισογείου αποτελεί ανάτυπο αυθεντικού έργου του Σπύρου Βασιλείου.

Το κτίριο του Αστεροσκοπείου ολοκληρώθηκε το 1962, σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού, και στεγάζει τον Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας.
Το Εργαστήριο Αστρονομίας ιδρύθηκε το 1943 και το 1957 ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου. Τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου έγιναν το 1961, ενώ αργότερα προστέθηκε ραδιοτηλεσκόπιο στη σκεπή του, προς τιμήν του Ιωάννη Σειραδάκη.

Loading

Play