Ειδικό θέμα: Η εμπειρία των οινοποιείων κατά την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Ειδικό θέμα: Η εμπειρία των οινοποιείων κατά την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Είναι 10 Νοεμβρίου στην ορεινή Χαλκιδική και ο καιρός έχει αρχίσει να αγριεύει. Παρόλα αυτά, δεκάδες άνθρωποι ανηφορίζουν προς τα 600 μέτρα, δίπλα και μέσα στο φθινοπωρινό δάσος και κοντά στο Άγιον Όρος και τη Σιθωνική Θάλασσα, παρακινουμενοι από το πάθος των μπονβιβέρ και των εξερευνητών. Για να γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα για το κρασί, την ιστορία του και την κουλτούρα που υφαίνεται γύρω του. Στη Μεγάλη Παναγία τους περιμένει ένα μπουτίκ οινοποιείο με τις πόρτες ανοιχτές, το “Akrathos Newlands Winery”, οινικό παιδί ενός Μεσσήνιου, που αγάπησε τη Χαλκιδική και τη γενέτειρα του ιστορικού “Ακάνθιου οίνου”. Το οινοποιείο, ως το νεότερο μέλος της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, που παραδοσιακά πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη.

Αυτό ήταν μόνο ένα από τα 26 συμμετέχοντα οινοποιεία-μέλη της Ένωσης, τα οποία φέτος προσήλκυσαν σε μόλις μία ημέρα περίπου 9000 επισκέπτες, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”. Η αυξημένη επισκεψιμότητα και οι πωλήσεις κρασιών, κατά περίπου 10%, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου για την οινολογική κουλτούρα.

Σοκολάτα, κρασί και χαρά στο Κτήμα Βογιατζή

Η οινολόγος και οινοποιός τέταρτης γενιάς Μαργαρίτα Βογιατζή αναφέρει ότι το κυριότερο όφελος από τη συμμετοχή ενός οινοποιείου σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι η αναγνωρισιμότητα ή η επαφή με δυνητικούς πελάτες, αλλά η χαρά: “Η χαρά να βλέπεις επισκέπτες να έρχονται στον χώρο όπου παράγεις το κρασί σου, να τους ακούς να ζητούν να μάθουν περισσότερα.” Στις 10 Νοεμβρίου, το οινοποιείο παρέμεινε ανοιχτό από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με επισκέπτες που ενδιαφέρθηκαν για το κρασί και τη διαδικασία της οινοποίησης. Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο workshop κρασιού και σοκολάτας ήταν τόσο μεγάλο, ώστε αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και δεύτερο.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας στο οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη μαγευτική λίμνη Πολυφύτου, είναι σημαντική μετά το 2012, οπότε έγινε επισκέψιμο. Οι Έλληνες επισκέπτες είναι οι περισσότεροι και ενδιαφέρονται πραγματικά για το κρασί και τις γευστικές δοκιμές. “Στις 10 Νοεμβρίου είχαμε επισκέπτες από διάφορες περιοχές, κυρίως νεαρούς, επισημαίνει.

“Akrathos Newlands Winery”: Από τη Μεσσηνία στη Χαλκιδική χάρη στη θέα από μια βίγλα

Ο Μπάμπης Μπεκρής αναφέρει ότι όσοι επισκέφτηκαν το οινοποιείο δεν ήρθαν απλώς για μια κυριακάτικη βόλτα. “Τους ενδιέφερε πολύ το κρασί ως πολιτιστικό προϊόν. Υποδεχτήκαμε περίπου 200 ανθρώπους, που ήταν η μεγαλύτερη μαζική επίσκεψη στο οινοποιείο μας σε μία ημέρα.” Ο Μπάμπης προσθέτει ότι ο οινοτουρισμός αναπτύσσεται σημαντικά και θα έχει ολοένα μεγαλύτερη συνεισφορά για τον κλάδο του τουρισμού συνολικά. Για αυτό τον λόγο, προωθούνται συμφωνίες με ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους οινογευστικές εμπειρίες.

Ο Μπάμπης Βεκρής, γόνος αμπελουργών, από το 2007 υλοποιεί το όνειρό του για την οινοποιία στην Χαλκιδική. “Η συνολική φύτευση των 100 στρεμμάτων που έχουμε σήμερα ολοκληρώθηκε το 2014, και στόχος για το 2025 είναι να επεκταθεί ο αμπελώνας στα 130 στρέμματα τουλάχιστον.”

Η Μαργαρίτα Βογιατζή διηγείται ότι έχει από παιδί επαφή με το αμπέλι και πως στόχος είναι η διαρκής βελτίωση των κρασιών. “Οποιοσδήποτε θέλει να περιπλανηθεί στον κόσμο του κρασιού, μπορεί να επισκεφτεί το οινοποιείο μας κατόπιν επικοινωνίας.”

Η μαγική σχέση μεταξύ του αμπελώνα και του δάσους, όπως αναφέρει ο Μπάμπης Μπεκρής, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των αμπελιών. Το 60%-70% αυτού που γευόμαστε σε ένα κρασί είναι το έδαφος και το υπέδαφος. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το αμπέλι αυτή την περίοδο, για να του δίνουμε ό,τι χρειάζεται.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησαν οι δύο οινοποιοί.*

Loading

Play