Εκατό Χρόνια Μνήμης: Η Καππαδοκία Στη Νέα Πατρίδα

Εκατό χρόνια μετά την έλευση των προσφύγων από την Καππαδοκία στη νέα τους πατρίδα, σύμφωνα με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και στις δυο μεριές του Αιγαίου, κυρίως στους απογόνους της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη», που φιλοξενείται στο Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, παρουσία του δημάρχου Ικονίου (Konya Selcuklu), Ahmet Pekyatirmaci, προσέφερε την ευκαιρία σε Έλληνες και Τούρκους να τιμήσουν τους διωγμένους πρόσφυγες.

Προτού παρουσιαστεί στην Καβάλα, η έκθεση είχε φιλοξενηθεί στη δήμο Konya Selcuklu της Τουρκίας, όπου απέσπασε μεγάλη ανταπόκριση. Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εκθέματα στο μουσείο Μοχάμετ ‘Αλι, στην παλιά πόλη της χερσονήσου της Παναγίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά μοναστήρια της επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όλα αποτυπωμένα σε φωτογραφίες. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, και τον δήμαρχο του δήμου Konya Selcuklu.

Τα αντικείμενα, που συγκεντρώθηκαν με κόπο και προσπάθεια για πενήντα χρόνια, προέρχονται από συλλογές μνημείων της Καππαδοκίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν οργανωμένα στην Ελλάδα το 1924 από το Μοναστηριακό Συμβούλιο. Αποτελούν σπάνια κινητά μνημεία, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται στους βυζαντινούς χρόνους και στους πρώτους αιώνες μετά την Άλωση.

Ο Θόδωρος Μουριάδης, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη συγκινησιακή αξία των φωτογραφιών, οι οποίες φέρουν το πολιτιστικό αποτύπωμα των προγόνων από τις πόλεις της Καππαδοκίας. Υπογράμμισε πως οι φωτογραφίες αυτές αφηγούνται συμβολικά την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων αυτών, ενώ δήλωσε ότι ο δήμος Ικονίου έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την προβολή της ιστορίας τους.

Ο Ahmet Pekyatirmaci αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της δημοτικής αρχής του Ικονίου να συνδέσει την σύγχρονη πόλη με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Τόνισε ότι οι δύο λαοί ζούσαν μαζί για εκατοντάδες χρόνια και οι πολιτισμοί τους είναι παρόμοιοι, κάτι που αποδεικνύεται από την κουζίνα και τη μουσική τους.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, εξέφρασε τη χαρά του για την έκθεση και τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του λαού. Αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη των συλλογών του Κέντρου.

Πριν από τα εγκαίνια, το χορευτικό τμήμα του Κέντρου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αξιωματούχοι και τοπικές αρχές.

©

Loading