Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Συμβολική ένωση τριών μνημείων με κεριά και δενδροφύτευση στον Δήμο Λαγκαδά

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , την 19η Μαΐου, θα τιμήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσής του covid-19. 

Αύριο Κυριακή, 16 Μαΐου, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συμβολική δενδροφύτευση στον Δήμο Λαγκαδά, με τη συμμετοχή συλλόγων της περιοχής με σκοπό να δημιουργηθεί “ ένα τοπίο μνήμης με το σχηματισμό του αριθμού «353.000» στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Στις 20.00 την Τρίτη 18/5 οργανώνεται συμβολική ένωση τριών μνημείων με κεριά:

Το Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ, ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη και η προτομή του Δημήτριου Υψηλάντη (πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη).

Μέλη της Π.Ο.Π.Σ και της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος “ αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής” όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, παράλληλα τιμούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ τις δράσεις πλαισιώνουν ομιλίες.

Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 11 το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων αυστηρά από τις επίσημες αρχές και φορείς.

Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση “ για τη μαύρη επέτειο 100+2 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”.

Το σύνολο των δράσεων θα μεταδίδεται ζωντανά από την επίσημη σελίδα της Π.Ο.Π.Σ. στο facebook.

Δείτε επίσης: Εύοσμος: Κινητοποίηση εργατικών σωματείων με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από το 8ωρο” (pics)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading