«Όλα ρολόι- όλα ρολόι». Η χαρακτηριστική φράση, που όποιος είχε συναντήσει τον Γιάννη Παντή την είχε λάβει ως απάντηση, όσο σύνθετο κι αν ήταν το ερώτημα που είχε θέσει, ακούστηκε δεκάδες φορές σήμερα το πρωί στον 9ο όροφο του κτηρίου Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ήταν 10 Οκτωβρίου 2017 όταν ο καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ και τότε γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έφυγε από τη ζωή έπειτα από νοσηλεία πέντε μηνών, μετά από καρδιακή ανακοπή. Οι συνάδελφοί του στο Αριστοτέλειο διοργάνωσαν σήμερα εκδήλωση στη μνήμη του, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια πινακίδας ονομασίας πτέρυγας του κτηρίου Βιολογίας προς τιμήν του.
«Ο Γιάννης Παντής, άσχετα αν κάποιος συμφωνούσε ή διαφωνούσε μαζί του -είτε συνολικά είτε επιμέρους- εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτά που έλεγε τα πίστευε και τα έκανε ανιδιοτελώς. Νομίζω ότι αυτό έχει σημασία σήμερα, όταν κάνεις κάτι να το πιστεύεις, γιατί όταν το πιστεύεις το κάνεις καλά», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας για το θετικό αποτύπωμα του εκλιπόντος, τόσο σε επίπεδο τμήματος, όσο σε επίπεδο πρυτανείας -είχε διατελέσει αντιπρύτανης- αλλά και στο πεδίο της πολιτικής στο υπουργείο Παιδείας.
«Εκείνο που εγώ θυμάμαι» συνέχισε ο πρύτανης, «είναι ότι ήταν ένας ανοιχτός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που άκουγε, έπαιρνε τις αποφάσεις του, αλλά άκουγε και σου έδινε την εικόνα του μη απρόσιτου». «Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Γιάννη Παντή με ανοιχτές πόρτες, ανθρώπους οι οποίοι να δέχονται, να ακούν την άλλη άποψη και να τη δουλεύουν» είπε, δεσμευόμενος ο ίδιος να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό, «διότι οι θέσεις έρχονται και παρέρχονται κι εκείνο που μένει είναι η ακαδημαϊκή πορεία και η ανθρώπινη πορεία του καθενός από εμάς».
«Σήμερα ολοκληρώνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε προς τιμήν του και στη μνήμη του» ανέφερε η πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, καθηγήτρια Δέσποινα Βώκου, πριν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας στη νότια πτέρυγα του ένατου ορόφου, που φέρει πλέον το όνομά του, καθώς εκεί είναι ο τομέας Οικολογίας, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ακαδημαϊκής του ζωής. Στη μνήμη του Γιάννη Παντή η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε μία θέση ονοματισμένη για την Οικολογία, εκτός προγραμματισμού, κάτι που, όπως ανέφερε η κ. Βώκου «είναι μοναδικό στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα, αλλά μοναδικός ήταν και ο Γιάννης».
Η κ. Βώκου ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του ΑΠΘ, καθώς και «αρκετούς ανθρώπους που το κυνήγησαν, το προσπάθησαν και το κατάφεραν, τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές που υποστήριξαν την εισήγηση του Τμήματος, αλλά και την προηγούμενη Σύγκλητο που ομόφωνα το ζήτησε». «Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι θα προσπαθήσουμε ο νέος άνθρωπος που θα έλθει στο τμήμα μας για να καλύψει αυτή τη θέση, να είναι πιο πολύ κι από αντάξιος του Γιάννη Παντή», διαβεβαίωσε.
Για τον «χαρακτήρα του ενθουσιώδους ανθρώπου σε κάθε του δράση», μίλησε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου. «Κάθε προσπάθεια του ήταν στο να δημιουργήσει. Ήθελε να είναι πάντα χρήσιμος, ήθελε να είναι μέτοχος σε αυτή τη δημιουργία», ανέφερε.
Σμαρώ Αβραμίδου