Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος

Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος

Αναμνήσεις από την εποχή των αγώνων κατά της χούντας των συνταγματαρχών μοιράστηκαν οι ομιλητές στην εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, στην Πολυτεχνική Σχολή, ενώ επισήμαναν την αξία της συνέχισης των αγώνων και στη σημερινή εποχή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι διαχρονικό και συνεχίζει να εμπνέει τους νέους υπογράμμισε στην τοποθέτησή της το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί τότε και τώρα τους αγώνες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Αναφερόμενη στα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τόνισε ότι η είσοδος των ΜΑΤ δεν στρέφονταν ενάντια στην μειοψηφία που παραβίασε τον νόμο, αλλά στην πλειοψηφία των φοιτητών που θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια.

Μια σειρά μύθων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θέλησε, όπως είπε, να καταρρίψει με την ομιλία του το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών και της Συντονιστικής Επιτροπής Πολυτεχνείου Ιωαννίνων, Δανιήλ Σπαρτιάτης. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας των φοιτητών έριξε τη χούντα του Παπαδόπουλου και εκτίμησε ότι αν δεν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο θα είχε την ίδια τύχη και το καθεστώς του Ιωαννίδη.

Επισήμανε ότι η εξέγερση και η καταστολή της θρυμμάτισε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο την εικόνα της μη αιματοβαμμένης δικτατορίας, ενώ το φοιτητικό κίνημα γκρέμισε τον φόβο που διακατείχε τον ελληνικό λαό ότι η χούντα ήταν ανίκητη.

Από την πλευρά του, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι το φοιτητικό κίνημα το διαπερνούσε η πεποίθηση ότι μόνο με δημοκρατία και αυτοπειθαρχία μπορούν να προοδεύσουν οι κοινωνίες. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος από τη συμμετοχή του κέρδισε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη, ενώ εκτίμησε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στις μέρες μας όπου, όπως είπε, αναδεικνύονται αυταρχικά χαρακτηριστικά στον τρόπο που ασκείται η πολιτική.

Για την ανάγκη υπεράσπισης των ανοιχτών πανεπιστημίων μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή τρομοκρατία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που οδήγησε σε μείωση της συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο.

Επισήμανε ότι σήμερα οι αγώνες πρέπει να γειωθούν σε πράξη καθημερινή, ενώ για τη νέα γενιά είπε ότι έχει διεκδικήσεις αλλά δεν τις συνολικοποιεί σε επαναστατικό αφήγημα.
Για το Κίνημα του Ναυτικού και τη συμμετοχή σε αυτό του αντιτορπιλικού «Βέλος», όπου και ο ίδιος υπηρέτησε, μίλησε ο αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γκορτζής. Υπογράμμισε ότι λίγες μέρες μετά την καταστολή του Κινήματος του Ναυτικού, κυβερνήτης και πλήρωμα του «Βέλους» αποχώρησαν από την άσκηση του ΝΑΤΟ, στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ιταλία. Με τις δηλώσεις τους σε εκατοντάδες δημοσιογράφους, προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή για τη χούντα και απομυθοποίησαν τον ισχυρισμό της ότι στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις.

Σημείωσε, τέλος, ότι όταν τον ρωτούν αν είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση, απαντά ότι η ανάγκη και η αξία των αγώνων μένει άφθαρτη, άσχετα με το αποτέλεσμά τους.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, «Τα άλλα Πολυτεχνεία».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play