‘Έκτακτα μέτρα για τη υγεία των εργαζομένων ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ.Στολτίδης

‘Έκτακτα μέτρα για τη υγεία των εργαζομένων ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ.Στολτίδης

Τη λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της υγείας και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που πλήττονται από κρίση, λόγω του κορονοϊού, ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α’ και στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Η πανδημία του SARS-CoV-2 μας φέρνει αντιμέτωπους με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας μας, προφανώς και στην περιοχή μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, και προβλήματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικά. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων”, τόνισε ο κ. Δελής.

Ως προς τα προβλήματα που εντόπισε το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε τα εξής:

1. Τα τμήματα λοιμώξεων και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος είναι υποστελεχωμένα και καλύπτονται με προσωπικό από άλλα τμήματα. Η ενίσχυση με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας επιβαρύνει την λειτουργία των Κέντρων Υγείας που ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσαν και αυτά υποστελεχωμένα.

2. Το ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ηλικίας του προσωπικού (ο μέσος όρος τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα είναι πάνω από 45 ετών) με συνέπεια μέρος του προσωπικού να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

3. Ο αριθμός των κλινών των ΜΕΘ είναι μικρός και αντιστοιχεί 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμό. Στην περιοχή μας υπάρχουν κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ νοσοκομείων (πχ στον Πολύγυρο ή η νέα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ που τώρα ξεκινά η στελέχωσή της και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει) οι οποίες παραμένουν κλειστές γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις λειτουργήσει.

4. Τι θα γίνει με το προσωπικό που θα κολλήσει την ασθένεια ή θα πρέπει να βρεθεί σε Καραντίνα όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου μεγάλος αριθμός υγειονομικών έχουν βγει σε Καραντίνα λόγω κρούσματος που νοσηλεύθηκε χωρίς να έχει εντοπιστεί ότι είναι κρούσμα Κορονοϊού;

5. Τι θα γίνει με τους ευπαθείς υγειονομικούς όπως το παράδειγμα εργαζόμενης στο ΑΧΕΠΑ με αυτοάνοσο νόσημα που δεν της δίνουν ειδική άδεια λόγω της κατάστασης;

6. Υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας που μετά βίας φτάνουν για το προσωπικό που υποδέχεται τα κρούσματα. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 50%.

7. Φαίνονται οι τραγικές ελλείψεις στην ΠΦΥ που δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων και ταυτόχρονα να αποτελεί τον φορέα που θα παρακολουθεί τα περιστατικά στο σπίτι.

8. Πρόβλημα προκύπτει και με τα Κέντρα Υγείας των νομών αλλά και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες έτσι ώστε μεγάλος όγκος των ασθενών να παραπέμπεται στη Θεσσαλονίκη με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της πόλης.

9. Ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες είναι ότι δεν ελέγχονται εργαστηριακά όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν κάποια από τα συμπτώματα αφού με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις αυτές απλά παραμένουν στο σπίτι. Τι θα γίνει όμως με το περιβάλλον τους το εργασιακό ή το οικογενειακό, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή όχι; Πώς όμως θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την αναγκαία άδεια αν δεν έχουν διάγνωση; Ποιος θα τους διασφαλίσει; Θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια με το κόστος της εξέτασης να φτάνει τα 300 ευρώ;

Ο κ. Δελής είπε ότι “απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας”, όπως:

– Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

– Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

– Να ξανανοίξουν άμεσα στη Θεσσαλονίκη το νοσοκομείο “Παναγία” και το “Λοιμωδών” που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε “έγκλημα” το κλείσιμο αυτών των δύο νοσοκομείων και ειδικά για το “Λοιμωδών” σημείωσε πως τώρα με την πανδημία θα είχε ουσιαστικό ρόλο να παίξει και φαίνεται περισσότερο η απουσία του.

– Άμεση επίταξη κρεβατιών, κλινικών και κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών.

– Να αυξηθούν τα εργαστήρια ελέγχου του ιού στην Θεσσαλονίκη και στην περιοχή. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην άδεια χωρίς την επιβάρυνση των εργαζόμενων για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Για όσους ασθενείς απαιτείται οποιαδήποτε εργαστηριακή ή διαγνωστική εξέταση, να γίνεται απολύτως δωρεάν στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς συμμετοχή.

– Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί υποχρεωτικά να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό, προκειμένου να εξετάζουν τους ασθενείς είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι, να συνταγογραφούν, να εξετάζουν, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς και να αποζημιώνονται από το κράτος.

– Αποφασιστική ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό, μέσα κ.λπ.

Ο κ. Δελής είπε ότι η Βουλή θα έπρεπε να είχε διακόψει τη λειτουργία της και όλοι οι βουλευτές να ασχολούνται με το ζήτημα της πανδημίας.

Ο κ. Στολτίδης εστίασε στα προβλήματα των εργαζομένων και τόνισε πως “τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς “καραντίνας” για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ, ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους”.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διεκδικεί:

-Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.

– Αυστηροποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται:

– Για όσο διάστημα χρειαστεί να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

– Να μπει φραγμός στις απολύσεις και να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν επαναπροσλαμβάνονται.

– Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

 

Νίκος Ρούμπος

©Πηγή: amna.gr

Loading