Στις 17/7/1919, τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σ. Δούμα, Ι. Σαμουηλίδη και Αβδουραχμάν εφέντη εξελέγη για να συμμετάσχει στη συζήτηση σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκαλέσει η ακρίβεια του βίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου (οδός Βεροίας) στις 21 του ίδιου μήνα.
Στις 28/6/1921, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας δημοτικής μπάντας. Η χορήγηση ποσού 8.000 δρχ. στην Επιτροπή Εκδόσεων των εν Μακεδονία Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Μνημείων ως συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης για την έκδοση μονογραφίας περί Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/1/1922.
Στις 24/10/1918, ψηφίστηκε αναπληρωματική πίστωση ύψους 10.000 δρχ. για την ενίσχυση του προϋπολογισμού, με σκοπό τις προμήθειες για την καταπολέμηση επιδημικών νόσων.
Χειρόγραφα πρακτικά των συνεδριάσεων και αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1915 – 1922, τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί ψηφιακά, παρουσιάζονται σε έκθεση που διοργανώνουν το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Δημοτικού Συμβουλίου και το Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύσταση Επιτροπής «για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης» μετά την οικονομική κρίση από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το εσωτερικό αναγκαστικό δάνειο της χώρας, έγκριση εργασιών για την ανέλκυση βυθισμένου ατμόπλοιου και συμφωνία για παράταση παράδοσης σχεδιαγραμμάτων «χωροστάθμισης» περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτές οι αποφάσεις αποκαλύπτουν στιγμές της ιστορίας, της οικονομίας, της πολιτικής και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.
«Είμαι πολύ περήφανος που για δεύτερη φορά εγκαινιάζουμε την έκθεση Ιστορικών Τεκμηρίων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης 1915 – 1922. Πρόκειται για ένα πλούσιο υλικό που οι ιστορικοί της πόλης θα μπορούσαν να αναζητήσουν. Βρίσκεται σε αυτά τα αρχεία όλη η καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε την ομάδα από αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου που συμμετείχε στο έργο αποκατάστασης ενός κομματιού της ιστορίας της πόλης.
«Ζηλεύω λίγο ως πρόεδρος βλέποντας τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν τότε, υποκαθιστώντας ένα σύστημα που δεν υπήρχε, της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια πόλη που απελευθερώθηκε λίγα χρόνια πριν» ανέφερε ο κ. Βούγιας.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες που αφορούν την πυρκαγιά του 1917, τις οικονομικές ενισχύσεις και τις δαπάνες του Δήμου για την υγεία, την κοινωνική πολιτική και πρόνοια, και περιλαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν σε δημοτικά ακίνητα, ονοματοθεσία και μετονομασία οδών.
Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει την ύπαρξη του πολύ σημαντικού αρχείου, αλλά κυρίως τον πλούτο των θεμάτων που μπορεί να εντοπίσει κάποιος μέσα από αυτό. Στην ουσία, δεν παρουσιάζουμε μόνο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τον πλούτο της θεματολογίας» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης.
Η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό και τη δημιουργία μεταδεδομένων.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/2/25.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ