Ελ. Ράπτη- Θετικά τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα

Ελ. Ράπτη- Θετικά τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα

Εξαιρετικά θετικά καταγράφονται τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας και το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, στον χαιρετισμό της σε ημερίδα που διοργάνωσε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη η πρυτανεία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, με τίτλο: «Εναλλακτικός Τουρισμός στην Ελλάδα – Καινοτόμες Προσεγγίσεις».

«Ο τουρισμός θα συνεχίσει να “ τρέχει” με γοργούς ρυθμούς, καθώς έχει εξελιχθεί σε κοινωνική ανάγκη και σε δικαίωμα για αναψυχή, ενώ δεν θα σταματήσει να συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε η κ. Ράπτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης των συνεργιών στη χώρα μας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εξήρε, δε, τη σημασία της ορθής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και κάλεσε σε ένωση δυνάμεων, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα είμαστε δίπλα σας για την ενίσχυση του brand name της Ελλάδας μας».

Η υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 28,2%, στα 942 εκατ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (βάσει των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας) και πρόσθεσε πως η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση «έτρεξε» με θετικό ρυθμό 24,5% (2 εκατ. Ταξιδιώτες). Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τα προαναφερόμενα νούμερα απλώς επιβεβαιώνουν τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, η οποία αποτελεί, όπως υπογράμμισε, έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.

Αφού, δε, επισήμανε ότι η διεθνής τουριστική αγορά μεταβάλλεται διαρκώς, όπως και οι επιθυμίες και οι επιλογές των ταξιδιωτών, η κ. Ράπτη σημείωσε πως ο εναλλακτικός τουρισμός/καινοτόμες προσεγγίσεις, αποτελεί μια ουσιαστική και κρίσιμη θεματική που πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά και σε βάθος, ώστε να προσδιορίσουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε πλήρη αρμονία με το υπουργείο Τουρισμού, «πολιτικές που θέλει η χώρα να ακολουθήσει».

Αυτό, όπως είπε η υφυπουργός Πολιτισμού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες και δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στα ξεχωριστά ενδιαφέροντά τους, υπό το πρίσμα των βιώσιμων επιλογών. «Οι ειδικές μορφές τουρισμού, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό μου, μπορούν να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις, δημιουργώντας την ίδια στιγμή τουριστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, όλο τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, «στο υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να συνθέσουμε ένα πρωτότυπο τουριστικό προϊόν βιώσιμης ανάπτυξης και άκρως ελκυστικό».

Αναφερόμενη στη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό, η κ. Ράπτη επισήμανε ότι έχει έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης -θεσμικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς, ενώ επισήμανε πως ενδεικτικά στο πρώτο 4μηνο φέτος, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατέγραψε 571.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ήτοι αύξηση 7,9%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Υπό το πρίσμα αυτό υπογράμμισε τη σημασία των συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων με τον κλάδο, αλλά και της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν.

Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που την πλαισιώνουν, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας και σημείωσε ότι ο στόχος είναι κοινός για καθιέρωση 12μηνο τουρισμού, αύξηση εσόδων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Film Office της ΠΚΜ χαρακτηρίζοντας το ρόλο του κομβικό κι επισημαίνοντας πως στόχος είναι η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Για το ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ. Γιουτίκας ανέφερε ότι προωθούνται παρεμβάσεις στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Κ. Μακεδονίας και σε αυτήν του Στρυμονικού/Αμφίπολης, με στόχο την ενίσχυση και διασύνδεση του τουρισμού και του πολιτισμού.

Τη θέση ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να εστιάσουν την προσοχή τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον τουρισμό στο να ακολουθεί η Θεσσαλονίκη τους ρυθμούς αύξησης που σημειώνει ο κλάδος στην υπόλοιπη Ελλάδα, διατύπωσε ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, λέγοντας ενδεικτικά ότι «μέσα σε 20 ημέρες στήσαμε τη λατρευτική εβδομάδα στην πόλη κι αμέσως είδαμε αύξηση τουριστών κατά 4% με 5%».

Επισημαίνοντας ότι η πόλη μπορεί άνετα να φτάσει τα νούμερα εισροής τουριστών που καταγράφονται σε άλλα μέρη της χώρας μας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται, ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι «είναι στενόχωρο οι σχεδιασμοί και οι συμφωνίες που γίνονται να μην τηρούνται». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «φεύγοντας από τη σημερινή ημερίδα, πιασμένοι χέρι χέρι όλοι, ας φροντίσουμε να κάνουμε πράξη τα όσα λέμε και συζητάμε».

Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι ο εναλλακτικός τουρισμός, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερος έδαφος, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μαρκετινγκ και Τουρισμού, Παναγιώτης Κασσιανίδης, αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία ο ελληνικός τουρισμός και αφορούν την εποχικότητα, την ανάγκη διαφοροποίησης και την προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών στη χώρα μας. «Καλός ο υπερτουρισμός, αλλά δεν είναι πάντα τα νούμερα της εισροής επισκεπτών στη χώρα μας που υπογραμμίζουν την επιτυχία όσο οι δείκτες ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι πρόσφατα ζούσαμε στην κοινωνία της πληροφορίας, αλλά εδώ και λίγο καιρό ζούμε στην κοινωνία των ονείρων και των συναισθημάτων και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πλέον αναζητούν και “ κυνηγούν” βιωματικές κι αξέχαστες εμπειρίες», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Tourlab, Ευάγγελος Χρήστου.

Είναι πλέον σαφές τι πρέπει να γίνει ώστε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρή δυναμική, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης, Ανδρέας Μανδρίνος, και υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συγκυρία, ζήτησε να γίνονται πράξεις τα όσα συμφωνούνται και προγραμματίζονται και «να μην μένουμε μόνο στα λόγια».

Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και σε συνεργασία με την αρμόδια υφυπουργό, Έλενα Ράπτη, ενώ το «παρών» έδωσαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι διαφόρων παραγωγικών φορέων, ακαδημαϊκοί κ.ά.

Ελ. Αλ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading