«Κλήση αφύπνισης» για όλους η κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
Oι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές κυβερνοασφάλειας, καθώς οι σχέσεις με την Ελλάδα ανέρχονται σε νέα υψηλά επίπεδα, έδωσε σήμερα στην ομιλία της η γενική πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας της για τη συλλογική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και «την καταπολέμηση των κακόβουλων επιρροών, της εσκεμμένης παραπληροφόρησης (disinformation) και των σύνθετων κυβερνοαπειλών στη διατλαντική κοινότητα».
Η ανάπτυξη ισχυρότερης δράσης στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, με στόχο να οικοδομηθεί ένας ανοικτός και ασφαλής κυβερνοχώρος, μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες. Μιλώντας σε ημερίδα, με τίτλο «Η κυβερνοασφάλεια στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», που διοργανώνουν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι Deloitte, Cisco και Amazon Web Services, η Ελίζαμπεθ Λι επισήμανε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την κοινή ευημερία και τη συλλογική ασφάλεια, ιδίως την τελευταία διετία, που εν μέσω πανδημίας «οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκουν νέους και καλύτερους τρόπους, για να εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία».
«Κλήση αφύπνισης» για όλους η κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δε μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ενέργειες αυτές εξελίσσονται διαρκώς. Η τάση αυτή πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αναμένεται ότι 22,3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων έως το 2024. «Οι επιχειρήσεις μας και οι τοπικές κυβερνήσεις, οι πιο κρίσιμες υποδομές μας, από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα νοσοκομεία, είναι όλα ευάλωτα στις κακόβουλες προθέσεις. Παγκοσμίως, το 2020, το κυβερνοέγκλημα απογειώθηκε, ενώ η Ελλάδα το είδε να αυξάνεται κατά 21% το 2021. Μέχρι το 2025, το κυβερνοέγκλημα εκτιμάται ότι θα στοιχίζει στο κόσμο 10,5 τρισ. δολάρια ετησίως. Μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων του κυβερνοεγκλήματος, το ransomware (σ.σ. κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλειδώσει μια συσκευή ή να κρυπτογραφήσει τα περιεχόμενά της, προκειμένου να αποσπάσει λύτρα από τον χρήστη για την επαναφορά των αρχείων του) έχει αποτελέσει μείζονα απειλή. Ένας στους 60 οργανισμούς παγκοσμίως βιώνει αντίκτυπο λόγω του ransomware κάθε εβδομάδα. Ο δήμος της Θεσσαλονίκης πολύ πρόσφατα βίωσε μια τέτοια επίθεση. Αυτή (η κυβερνοεπίθεση) ήταν μια τρομερή προειδοποίηση και κλήση αφύπνισης για όλους μας και αποτέλεσε την έμπνευση για το συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα» επισήμανε η Αμερικανίδα γενική πρόξενος, η οποία υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας. Η ίδια δε, όπως είπε, αισθάνεται ευτυχής που συνέδρια, όπως το σημερινό, εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο.
Το κυβερνοέγκλημα λαμβάνει διάφορες μορφές και πολλά κοινά εγκλήματα διευκολύνονται από τον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, οι εγκληματίες μπορούν:
- να αποκτούν τον έλεγχο προσωπικών συσκευών χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό
- να κλέβουν ή να παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα και διανοητική ιδιοκτησία για τη διάπραξη διαδικτυακής απάτης
- να χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διανέμουν παράνομο περιεχόμενο
- να χρησιμοποιούν το «σκοτεινό δίκτυο» (darknet) για να πωλούν παράνομα προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες αθέμιτης παρείσφρησης (hacking)
Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα επισήμανε ακόμα ότι παρά τις προσπάθειες και τους πόρους που επενδύονται στην κυβερνοασφάλεια, οι αρχές επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορούν πάντα να εντοπίζουν και να οδηγούν στη δικαιοσύνη τους κυβερνοεγκληματίες.
Έξαρση κυβερνοεπίθεσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου επισήμανε την αυξανόμενη και επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια που δημιουργεί το Διαδίκτυο, καθώς ναι μεν έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εγκληματικές δραστηριότητες. Η κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατήρτισε Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας για την περίοδο 2020-2025, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι άμεση η ανάγκη για τη διαρκή αξιολόγηση και αναπροσδιορισμό του σχετικού σχεδιασμού, καθώς όσο αυξάνεται η εξάρτηση από την τεχνολογία και το Διαδίκτυο, τόσο «μεγαλώνει κι η επιφάνεια επίθεσης». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μετέχει σε όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή fora κι έχει λάβει σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Το συνέδριο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και ο συντονιστής του, Νίκος Λαμπρογιώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα, άνοιξε τις εργασίες του επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αρκετά περιστατικά και στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η Αστυνομία βρήκε 82 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες (pic)
- Έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό – Έκκληση του ισραηλινού στρατού για απομάκρυνση κατοίκων
- Ρωσία: Απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές κοντά στην αεροπορική βάση στη Συρία
- Ενίσχυση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης από το ΑΠΘ μέσω του προγράμματος INTERCOMP
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ποια είναι τα παράδοξα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού;
- Σημαντικός τραυματισμός για τη Φενέρμπαχτσε: Ο Χολ υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ