«Εμείς για το νερό συνεχίζουμε» – Εκδήλωση για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό

«Εμείς για το νερό συνεχίζουμε» – Εκδήλωση για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό

«Εμείς για το νερό συνεχίζουμε» δηλώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και εργαζόμενοι και συνεχίζουν τις δράσεις για την προάσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Δέκα χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης όπου το 98% δήλωσε ότι επιθυμεί το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο, οργανώσεις που συνεχίζουν τον αγώνα διοργανώνουν την προσεχή Παρασκευή 17 Μαΐου εκδήλωση ενημέρωσης στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ως ιστορική στιγμή που έσωσε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ από τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2014 ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιάννης Μήτζιας σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε  το πρωί το Σωματείο και η Κίνηση SOSτε το Νερό. 

«Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνει το νερό ως δημόσιο αγαθό» τόνισε προσθέτοντας ότι η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θέτει όρους κερδοφορίας στην τιμολόγηση του νερού, προετοιμάζοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και συνολικά μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, κινείται και η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας SOSτε το Νερό, Αικατερίνη Γεωργιάδου, υπενθύμισε πως παγκοσμίως, όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, ακολούθησε αύξηση της τιμής του και υποβάθμιση της ποιότητας. Έκανε μάλιστα μνεία στην πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. όπου εκχωρείται η διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας. 

Σε παρέμβασή του στη συνέντευξη τύπου, ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας σημείωσε ότι 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κακή περιβαλλοντική διαχείριση ενός ζωτικού και ζωογόνου δημόσιου αγαθού. 

*Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play