Έμφαση στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και ευρύτερα σε όλη την ελληνική περιφέρεια θα δοθεί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ύψους 900 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών ο Υπουργός Ανάπτυξης. Η υφυπουργός Ανάπτυξης, σχολιάζοντας τη θεματική ενότητα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» του 8ου αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «μέσα στο 2024 είχαμε 63.000 νέες ενάρξεις επιχειρήσεων. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε καταγράψει μονοψήφιο αριθμό στην ανεργία. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελέσματα δουλειάς αυτής της κυβέρνησης».
Η κυβερνητική πολιτική είναι προσανατολισμένη στην ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός επισήμανε ότι το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Thess Intec «θα είναι ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς που θα δώσει άλλη όψη όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα». Αναφορικά με τη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ανέφερε ότι «με 12.000 τετραγωνικά μέτρα και 660 ενεργές επιχειρήσεις θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βιομηχανικό επιχειρηματικό πάρκο όλων των Βαλκανίων».
Έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης 20 βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια. Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Τονώνουμε την παραγωγή, τονώνουμε τη βιομηχανία, υπογράμμισε η υφυπουργός. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στο έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων – OpenBusiness.
Το νέο ΕΣΠΑ κατανέμει αυξημένους πόρους κοινοτικής χρηματοδότησης στην περιφέρεια, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, υπογραμμίζοντας ότι η κατανομή γίνεται με βάση τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, με έμφαση σε πράσινες επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλύτερη οργάνωση στην απορρόφηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, σημειώνοντας τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην αυτοδιοίκηση. «Η απορροφητικότητα αυτών των πόρων είναι το μεγάλο στοίχημα που όλοι θα πρέπει να προσέξουμε για να κερδίσουμε», δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης επεσήμανε τη σημασία της ανασυγκρότησης του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ