Ένα καινοτόμο φεστιβάλ έρχεται στους χώρους της ΔΕΘ και συνδυάζει το σύγχρονο τσίρκο με την ψηφιακή τέχνη και τον δημόσιο χώρο

Ένα καινοτόμο φεστιβάλ έρχεται στους χώρους της ΔΕΘ και συνδυάζει το σύγχρονο τσίρκο με την ψηφιακή τέχνη και τον δημόσιο χώρο

Να «αποδράσουν» από τη ρουτίνα τους, να βγουν από την πόλη και να ξαναμπούν από έναν διαφορετικό και …απρόβλεπτο δρόμο, καλούνται καλλιτέχνες και μη, από τη Θεσσαλονίκη- και όχι μόνο. Τελικός τους προορισμός θα είναι ένα από τα κεντρικότερα σημεία της, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να «συστηθεί» εκ νέου με σκοπό να αναπτύξει μία πιο συναισθηματική σύνδεση με τον κόσμο.
Διεθνείς καλλιτέχνες του δημόσιου χώρου, της ψηφιακής τέχνης, αλλά και του τσίρκου είναι αυτοί που καλούνται σε πρώτη φάση να συμμετέχουν στη διοργάνωση, ενώ σε επόμενη θα προσκληθούν ιστορικοί, στοχαστές, συλλογικότητες, κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες και να συνδεθούν με την πόλη με έναν πιο φρέσκο, ζωηρό και επίκαιρο τρόπο, ως κυρίαρχοι κάτοικοι.
Πρόκειται για το 1ο Thessaloniki Digital Arts Festival (THEDAF) Affective Atmospheres, που διοργανώνουν το διεθνές Eye’s Walk Digital festival και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2025.
«Το ανοιχτό κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο στους ανθρώπους που ζουν στη Θεσσαλονίκη, απευθύνεται και σε ανθρώπους που έχουν περάσει ή έχουν διαβάσει γι’ αυτήν και μπορούν να συνδέσουν και τη δική τους πόλη με το σημείο αναφοράς. Μπορούν να κάνουν αυτή τη σύνδεση με το δικό τους λιμάνι ενδεχομένως ή το δικό τους πολυπολιτισμικό περιβάλλον -που είναι χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης», εξηγεί η εμπνεύστρια του THEDAF και επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital festival, Φιλία Μηλιδάκη. 
Οι καλλιτέχνες προσκαλούνται να μοιραστούν προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες γύρω από την πόλη, τη σύνδεσή της με τον υπόλοιπο κόσμο και εν τέλει το μέλλον της, με ψηφιακά έργα μέγιστης διάρκειας πέντε λεπτών ή performances έως 30 λεπτών. «Εσωτερικά του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αφηγήσεις εμπνευσμένες από την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν με τα ήδη υπάρχοντα έργα και εκθέσεις του μουσείου, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Άρα και η σχέση μας με το χώρο τέχνης αλλάζει και γίνεται ένα πεδίο πειραματισμού, όπου ο κάτοικος και ο καλλιτέχνης επικοινωνούν τόσο με την πόλη όσο και με τους εαυτούς τους μέσα στον χώρο ενός μουσείου, όπου συνήθως ακούμε ή βλέπουμε εξ αποστάσεως. Τώρα θα δημιουργήσουμε καλλιτεχνικές και ηχητικές διαδρομές που θα είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές», αναφέρει η κ. Μηλιδάκη.
Εξωτερικά του MOMus θα κυριαρχήσουν οι καλλιτέχνες του τσίρκου, οι οποίοι -όπως λέει η επιμελήτρια, έχουν το χάρισμα να μπορούν να ανανεώνουν τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο. Μάλιστα, αν και η τέχνη του σύγχρονου τσίρκου είναι δημοφιλής διεθνώς, παραμένει σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, χωρίς διαπιστευμένες σχολές. «Είναι πολύ σημαντικό να καλούμε καλλιτέχνες του τσίρκου, γιατί κάνουμε ένα βήμα για να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνολικά στα μεγάλα φεστιβάλ και στον καλλιτεχνικό χώρο του σύγχρονου τσίρκου που ανθεί ευρωπαϊκά. Μελετήσαμε ότι υπάρχει παράδοση μέσα στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 στη Θεσσαλονίκη, όπου έρχονταν διεθνείς καλλιτέχνες του τομέα και ήταν σημείο πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος», προσθέτει η Φιλία Μηλιδάκη.
Οι καλλιτέχνες έχουν περιθώριο να καταθέσουν τα έργα τους έως τις 30 Ιουνίου, ενώ το 1ο THEDAF θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Βαρβάρα Καζαντζίδου
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play