Ένα ρομπότ «Maestro» επαναστατεί στο χειρουργείο, ενισχύοντας την ιατρική πρακτική

Ένα ρομπότ «Maestro» επαναστατεί στο χειρουργείο, ενισχύοντας την ιατρική πρακτική

Το όνομα του είναι Maestro. Είναι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπαίνει στην αίθουσα του χειρουργείου και αναλαμβάνει με τους δύο του βραχίονες τον ρόλο βοηθού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Κρατάει την κάμερα σταθερή, καθοδηγεί με ακριβείς πληροφορίες τον χειρουργό στην επέμβαση, ενώ μεριμνά και για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Το Maestro έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει χειρουργούς, προσωπικό χειρουργείου και ασθενείς στις εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μαλακών ιστών, που πλέον γίνονται μέσω της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Προσαρμόζεται στα λαπαροσκοπικά μηχανήματα των νοσοκομείων, παρέχοντας αυτονομία στον χειρουργό, ώστε να μην χρειάζεται τη βοήθεια προσωπικού για να διεκπεραιώσει μία επέμβαση. Έχει ενσωματωμένο έναν μεγάλο υπολογιστή που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο ανάπτυξη αλγορίθμων στο χειρουργείο, για άμεσα οφέλη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο ρομποτικός βοηθός παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στους γιατρούς που συμμετέχουν στο 19ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στις 25/9 και ολοκληρώνονται σήμερα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η επίδειξη των δυνατοτήτων του Maestro, που ανέπτυξαν η ιδρυθείσα το 2019 στο Παρίσι εταιρεία ιατρικών συσκευών Moon Surgical και η ηγέτιδα βιομηχανία μικροεπεξεργαστών για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης Nvidia, έγινε από τον χώρο της εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων «i4G».

Ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical, Eric Ermenault, ανέφερε ότι το Maestro «προσγείωθηκε» στη Θεσσαλονίκη για να δείξει το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής, το οποίο είναι ήδη εδώ, καθώς χειρουργοί σε νοσοκομεία στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις αξιοποιώντας τον ρομποτικό βοηθό.

Αναφερόμενος στα παράπλευρα οφέλη της αξιοποίησης του Maestro από τα νοσοκομεία, ο Ermenault σημείωσε: «Οι λίστες αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Επειδή η νοσηλευτική και βοηθητική υποστήριξη δεν επαρκούν, με το Maestro ο χειρουργός δεν χρειάζεται να απασχολήσει νοσοκόμα στην λαπαροσκοπική επέμβαση και έτσι η νοσοκόμα μπορεί να βοηθήσει σε άλλες χειρουργικές διαδικασίες, επιτρέποντας περισσότερες επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Το Maestro έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για 400 χειρουργικές επεμβάσεις σε δύο νοσοκομεία της Γαλλίας και σε δύο στις ΗΠΑ, κυρίως σε επεμβάσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ο Ermenault τόνισε πως το κόστος των επεμβάσεων με το Maestro είναι «αρκετά χαμηλό», με περίπου 300 ευρώ ανά χειρουργείο, σε σύγκριση με τα 3000 ευρώ που κοστίζουν οι επεμβάσεις με συστήματα ιατρικής ρομποτικής της αμερικανικής αγοράς.

Συμπερασματικά, η καινοτομία του Maestro δείχνει να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά την ιατρική κοινότητα, βελτιώνοντας τη διαδικασία των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και μειώνοντας τις λίστες αναμονής για τους ασθενείς.

©

Loading