Ενα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου οργανισμού “προσφέρει” στα παιδιά η Μ.Λαμπροπούλου

Ενα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου οργανισμού “προσφέρει” στα παιδιά η Μ.Λαμπροπούλου

Ένα ταξίδι στο θαυμαστό  κόσμο των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από εικόνες ιστών και κυττάρων, όπως αυτές φαίνονται μέσα από το μικροσκόπιο, “ προσφέρει” στα παιδιά η καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του τμήματος Ιατρικής του  ΔΠΘ Μαρία Λαμπροπούλου, με το βιβλίο της “ Ανακαλύπτοντας τα κύτταρά μας”. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό  βιβλίο που είναι αφιερωμένο “ σε όλα τα παιδιά και σε κείνους που παραμένουν παιδιά”. Στο βιβλίο της η κ. Λαμπροπούλου περιγράφει από τι αποτελούνται και πως προκύπτουν τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και αποτυπώνει την ιδιαίτερη ομορφιά του θαυμαστού κόσμου των κυττάρων μας μέσα από το μικροσκόπιο.
“ Το σώμα μας αποτελείται από τέσσερις βασικούς τύπους ιστών και 200 διαφορετικά είδη κυττάρων, που οργανώνονται σε ομάδες, δουλεύουν αρμονικά και σχηματίζουν τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού μας. Ο παθολογοανατόμος, όπως είμαι κι εγώ, είναι ο γιατρός εκείνος που μελετά τους ιστούς και τα κύτταρα στο μικροσκόπιο κι έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, ώστε να αναγνωρίζει και να περιγράφει κάθε τους ασθένεια. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ένα πολύωρο, μοναχικό, επιστημονικό ταξίδι, όπου εκατοντάδες ιστολογικές εικόνες εναλλάσσονται καθημερινά, μπροστά από τα μάτια μας, σαν σκηνές βουβής κινηματογραφικής ταινίας. Αυτό το «μικροσκοπικό», μοναχικό ταξίδι γίνεται μαγικό, όταν τα κύτταρα άθελά τους σχηματίζουν εικόνες αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. Εικόνες και παραστάσεις, που σου φέρνουν στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις κι εφηβικά σκίτσα πάνω σε λευκό χαρτί. Ένα λουλούδι, μια καρδιά, ένα γνώριμο ζωάκι, ένα παιδικό παιχνίδι, σχήματα και χρώματα, που από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο αλλάζουν και παραπέμπουν σε έργα τέχνης ενός μεγάλου καλλιτέχνη, που τα έχει φιλοτεχνήσει με σοφία και αγάπη” εξηγεί η κ Λαμπροπούλου, καλώντας τα παιδιά να γνωρίσουν το θαυμαστό εσωτερικό μας κόσμο – τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού μας – και να ανακαλύψουν την εκπληκτική ομορφιά των κυττάρων μας μέσα από το μικροσκόπιο.  
Η κ. Λαμπροπούλου επισημαίνει ότι έτσι τα παιδιά θα διαπιστώσουν μόνα τους  “ πόσο απίστευτα όμορφοι είμαστε μέσα μας…. κι΄ αν αυτήν την ομορφιά τη βγάζαμε προς τα έξω, ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος και γιατί όχι… ιδανικός”. Οι φωτογραφίες των κυττάρων συνοδεύονται από σκίτσα με μικρά ποιηματάκια, που έγραψε η κ. Λαμπροπούλου. “ Ξέρετε ότι η καρδιά μας χτυπάει περίπου 100.000 φορές την ημέρα;” λέει στο βιβλίο της και προσθέτει το ποιηματάκι:
“ Η καρδούλα μας δουλεύει, 
σαν ρολόι μέρα νύχτα  
και στα κύτταρά μας στέλνει
 αίμα με τα καρδιοχτύπια”. 
“ Οι στίχοι του βιβλίου ενθουσίασαν τόσο στους φοιτητές Ιατρικής, που αποφάσισαν να τα μελοποιήσουν και να τα τραγουδήσουν παιδιά από την Χορωδία του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης στην παρουσίαση του βιβλίου, που προγραμματίζουμε να κάνουμε στην Αλεξανδρούπολη μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λαμπροπούλου.
Παράλληλα, επισημαίνει, ότι ακόμη κι΄ αν τα παιδιά δεν καταλάβουν κάποια πράγματα για τη λειτουργία του οργανισμού θα τους μείνουν μηνύματα που δίνονται μέσα από το βιβλίο για την ισότητα όλων των ανθρώπων, για τη σχέση της καθαριότητας με την προστασία από τα μικρόβια, για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, για τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής. Τα σκίτσα του βιβλίου έκανε η φοιτήτρια Ιατρικής στο ΔΠΘ Βάγια Καραπέπερα, ενώ το προλογίζει η φιλόλογος, εικαστικός, ποιήτρια και στιχουργός, Νίκη Παπαθεοχάρη.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια η κ. Λαμπροπούλου είχε παρουσιάσει σε επιστημονικές εκθέσεις ιστολογικής – καλλιτεχνικής εικόνας , φωτογραφίες ιστολογικών τομών στο μικροσκόπιο, που  σχηματίζουν παραστάσεις αντίστοιχης ομορφιάς με αυτή που συναντά κανείς σε πίνακες ζωγραφικής. Μάλιστα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία φρόντισαν το έργο της κ. Λαμπροπούλου να περάσει στην ιστορία μέσα από τα πέντε γραμματόσημα της πρωτότυπης και μοναδικής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Επιστήμη και Τέχνη μέσα από το μικροσκόπιο» που κυκλοφόρησαν στις 19.03.2018 και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της όλης προσπάθειας, όπως αναφέρει η κ. Λαμπροπούλου, είναι η προβολή του σημαντικού, αλλά άγνωστου έργου των παθολογοανατόμων στη διάγνωση και στη θεραπεία των ασθενειών και η προαγωγή του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, συμμετέχοντας και η ίδια ως ενεργό μέλος σε αντίστοιχες ομάδες και δράσεις.
Η καθηγήτρια  Ιστολογίας – Εμβρυολογίας Μαρία Λαμπροπούλου διδάσκει «Ιστολογία – Εμβρυολογία» στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής και στους φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δ.Π.Θ., καθώς και σε μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Διευθύνει το Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ, καθώς και το Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το επιστημονικό και κλινικό της έργο εστιάζεται στην ιστοπαθολογική εκτίμηση και στη μοριακή διαγνωστική προσέγγιση διαφόρων ασθενειών. Το συγγραφικό κι ερευνητικό της έργο αναγνωρισμένο διεθνώς, με πλήθος δημοσιεύσεων, συγγραφή βιβλίων και κεφαλαίων σε ιατρικά βιβλία, μεγάλο αριθμό αναφορών στην παγκόσμια βιβλιογραφία, πολλές διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, καθώς επίσης και στο ευρύ κοινό, στα πλαίσια σεμιναρίων «Διά Βίου Μάθησης». Μέσα από την εξειδίκευσή της στην ιστολογική μελέτη του ανθρώπινου οργανισμού στο μικροσκόπιο, έχει καταφέρει να συνδυάσει την Επιστήμη με την Τέχνη, προβάλλοντας ένα πρωτότυπο μέσο διδασκαλίας στα φοιτητικά έδρανα και εργαστήρια, με σκοπό την αβίαστη αφομοίωση της ιατρικής γνώσης. Έχει διοργανώσει ημερίδες και επιστημονικές εκθέσεις ιστολογικής – καλλιτεχνικής εικόνας, οι οποίες έχουν αποσπάσει άριστες κριτικές και κάποια από τα έργα έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αγγέλα Φωτοπούλου
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play