Εναρμόνιση γεύσεων και ταξιδιών: Πώς οι ταινίες και οι εκπομπές μαγειρικής προάγουν τον γαστρονομικό τουρισμό

Εναρμόνιση γεύσεων και ταξιδιών: Πώς οι ταινίες και οι εκπομπές μαγειρικής προάγουν τον γαστρονομικό τουρισμό

Η σύνθεση του κινηματογράφου με τη γαστρονομία δημιουργεί ενθουσιασμό για ταξίδια σε μέρη παραγωγής ιδιαίτερων πιάτων. Κινηματογραφικές ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη, όχι μόνο για φαγητό αλλά και για επίσκεψη στον τόπο παραγωγής των πιάτων που πλημμυρίζουν την οθόνη, έθεσε στο επίκεντρο ομιλήτρια σε ημερίδα με τίτλο «Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η πράσινη προοπτική για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η γαστρονομία αποτελεί ισχυρό εργαλείο τουρισμού, όπως δήλωσε η Χαρισία Βλάχου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Αναφερόμενη σε διπλωματικές εργασίες, παρουσίασε το concept των Food Films, όπου η πλοκή εξελίσσεται σε χώρους που σχετίζονται με το φαγητό. «Το φαγητό δεν είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο, αλλά επηρεάζει την εξέλιξη της ιστορίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μαγειρικής στην αφήγηση.

Στη μικρή οθόνη, οι εκπομπές μαγειρικής διακρίνονται σε εκπαιδευτικές, ταξιδιωτικές και διαγωνισμού. Σκοπός τους είναι να εμπνεύσουν τον θεατή, να τον εκπαιδεύσουν και να του προσφέρουν δεξιότητες στη μαγειρική.

Τα κοινά στοιχεία των Food Films και των εκπομπών περιλαμβάνουν τον ανδρικό πρωταγωνιστή και την κουζίνα, είτε αυτή είναι εστιατορίου είτε τηλεοπτική. «Τα food films και οι ταξιδιωτικές εκπομπές μαγειρικής εστιάζουν στο φαγητό αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου», ανέφερε η κ. Βλάχου, επισημαίνοντας τη σημασία των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το FILM OFFICE της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Loading

Play