Ενημέρωση στη Μητροπολιτική Επιτροπή για το θέμα της δυσοσμίας στον Εύοσμο

Ενημέρωση στη Μητροπολιτική Επιτροπή για το θέμα της δυσοσμίας στον Εύοσμο

Ενημέρωση για το θέμα της δυσοσμίας στον Εύοσμο έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, προκειμένου η Επιτροπή να λάβει γνώση για την πορεία των εργασιών στα έργα που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν τα ΕΛΠΕ.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2019 η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο της προγραμματικής του σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η τελική έκθεση ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις μερκαπτανών [σ.σ. που έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση] «παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ» και συγκεκριμένα «στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων».

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου που ενημέρωσαν σήμερα την Επιτροπή «τα στελέχη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια που παρέστησαν στη συνεδρίαση και ενημέρωσαν τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), υποστήριξαν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις». Επισήμαναν δε ότι «η συνολική επένδυση έχει ξεπεράσει έως τώρα τα 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης».

«Βρισκόμαστε διαρκώς σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους Φορείς και ήδη προγραμματίζουμε επιπρόσθετα έργα αναβάθμισης στο διυλιστήριό μας» τόνισαν χαρακτηριστικά τα υψηλόβαθμα στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι «τα ΕΛΠΕ τηρούν πιστά και αδιαπραγμάτευτα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία, ενώ και η στρατηγική που υλοποιεί ο Όμιλος για την επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης καθιστά» – όπως είπαν – «βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι «το πρόβλημα της δυσοσμίας ταλαιπωρούσε επί δεκαετίες τη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν και δικαίως διαμαρτύρονταν, οι τοπικοί άρχοντες διαμαρτύρονταν, αλλά τίποτα δεν άλλαζε». Τόνισε, ωστόσο, ότι «τρία χρόνια μετά, έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε επί συγκεκριμένης πλέον βάσης, με συγκεκριμένα δεδομένα, επί συγκεκριμένων συμφωνιών και επί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης έργων για την αντιμετώπισή του προβλήματος». Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι μετά από δεκαετίες άγνοιας, εντοπίστηκαν οι πηγές της δυσοσμίας ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις της Περιφέρειας και της αντιπεριφέρειας στο υπουργείο, οι οποίες, όπως είπε, «αποτελούν τη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο και τα ΕΛΠΕ σχετικά με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και τις νέες υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μετά από τόσο καιρό «που αταυτοποίητες ουσίες ταλάνιζαν τον κόσμο, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ταυτοποίησης χημικών ουσιών μέσα από ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του ΑΠΘ και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από τα ΕΛΠΕ». Η ίδια κατέστησε σαφές ότι «δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συγκαλυφθεί κάτι» ενώ σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων από τα ΕΛΠΕ αναμένεται η βελτίωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας.

Π.Γ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play