Την ανάγκη να οικοδομηθούν στενότερες οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία, μια σχετικά μικρή, αλλά δυναμική αγορά, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Μάριος Παπαδόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κρούσεβατς.
«Η Σερβία μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη αγορά, αλλά είναι δυναμική. Ενώ το διμερές εμπόριο δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, πάνω από ένα εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και γνωρίζουν και αγοράζουν επιτόπου τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.» «Η εμπορική σχέση με τη Σερβία δεν είναι μέχρι σήμερα έντονη, οφείλουμε όμως να την καλλιεργήσουμε: μιλάμε για μια χώρα που η πρωτεύουσά της είναι τόσο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, όσο είναι η Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην αύξηση των εμπορικών σχέσεων όσο και γενικά στη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα θελήσουν να επενδύσουν σε μια χώρα ομόθρησκη, αναπτυσσόμενη και με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα.
«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της νέας διοίκησης του ΒΕΘ, πρωταρχικής σημασίας θεωρούμε την επαφή και τη δημιουργία σχέσεων με τα επιμελητήρια της Ευρώπης και των όμορων χωρών. Επειδή η Σερβία είναι μια χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ισχυρές ιστορικές σχέσεις, πραγματοποιήσαμε μια ωραία αρχή της επικοινωνίας με το επιμελητήριο του Κρούσεβατς. Συζητήσαμε για μελλοντικές συναντήσεις και για την πιθανή υπογραφή ενός Μνημονίου Αλληλοκατανόησης (MoU), για να δούμε με ποιον τρόπο οι επιχειρήσεις των δύο πλευρών μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες. Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση, θα ακολουθήσει το κομμάτι των επιχειρηματιών. Το πεδίο δυνάμενης συνεργασίας είναι ευρύτατο, τόσο όσον αφορά τις παραγωγικές μονάδες διάφορων προϊόντων, όσο και την αγορά της πράσινης ενέργειας και των φωτοβολταϊκών.»
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κρούσεβατς, συζητήθηκαν οι πιθανοί κλάδοι στους οποίους οι επιχειρήσεις των δυο επιμελητηρίων θα μπορούσαν να συνεργαστούν, με τα φωτοβολταϊκά να πρωτοστατούν. Ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες εμφανίζουν επίσης οι κλάδοι των τροφίμων, ποτών, κατασκευών, μεταλλουργίας και γενικότερα της ενέργειας. Στη Σερβία δραστηριοποιούνται περίπου 250 ελληνικές επιχειρήσεις και απασχολούν 12.000 εργαζομένους. Επίσης, 2.000 σερβικές επιχειρήσεις συνεργάζονται εμπορικά με ελληνικές, ενώ το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης, καθώς το 2024 κινήθηκε χαμηλά, περίπου στα 900 εκατ. ευρώ.
Την αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κρούσεβατς πλαισίωναν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, Νίκος Σιλουσαρέγκο, η διευθύντρια του Επιμελητηρίου, Maja Markovic, και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι. Από την πλευρά του ΒΕΘ, συμμετείχαν ο β’ αντιπρόεδρος, Τάσος Πολυζωΐδης, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Βαργιάμης, καθώς και άλλοι συνεργάτες.
Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και η κα Markovic επισήμαναν τη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, με τη δεύτερη να κάνει λόγο για τα επαγγέλματα των υδραυλικών και ψυκτικών, τα οποία είναι δυσεύρετα στη Σερβία. Μετά τις συναντήσεις και τις συνομιλίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΒΕΘ στο Κρούσεβατς με ατζέντα θεμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την έναρξη για πιθανή συνεργασία των δύο επιμελητηρίων.
*Τη φωτογραφία παραχώρησε το ΒΕΘ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ