Εντυπωσιακή αλληλεπίδραση: 500.000 επισκέπτες στο υπαίθριο σπίτι της Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακή αλληλεπίδραση: 500.000 επισκέπτες στο υπαίθριο σπίτι της Θεσσαλονίκης

Δευτέρα ξημερώματα και οι τέσσερις φίλοι ξυπνούν, μετά από 14 μέρες σε διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στην τελευταία τους στάση. Ξεστήνουν το νοικοκυριό τους και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την επιστροφή. Οι τελευταίοι επισκέπτες τους στην παραλία, στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς, δεν λένε να σηκωθούν από τις καρέκλες και να αποχωριστούν την υπαίθρια, διαφορετική φιλοξενία και είναι συναισθηματικά φορτισμένη η στιγμή.

Οι τέσσερις «γείτονες για μια μέρα» έχουν όμως και τεράστια χαμόγελα στα πρόσωπά τους και η χαρά τους δύσκολα περιγράφεται καθώς, όπως λένε, το μήνυμα τους και ο στόχος τους, δηλαδή η αλληλεπίδραση και η γνωριμία με τον κόσμο, είχε απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες πολίτες πέρασαν, βρέθηκαν, συνομίλησαν και κάθισαν στο σαλόνι και τα σκαμπό του μεταφερόμενου σπιτιού τους.

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσω τον αριθμό των ανθρώπων που πέρασαν από τη δράση, που αλληλεπίδρασαν μαζί μας, ή που έστω είδαν τη δράση, μίλησαν με τους φίλους τους, μοιράστηκαν τα άρθρα, τα βίντεο και τις φωτογραφίες ή αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που κάνουμε, αλλά το νούμερο είναι σίγουρα τρελό. Θα έλεγα γύρω στις 500.000», σημειώνει η Βάλια Καρδή.

Η δράση «Odyssey» πραγματοποιείται τα τελευταία 12 χρόνια σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως και η Ελλάδα αποτέλεσε για πρώτη φορά σταθμό της διοργάνωσης, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη.

Η Βάλια και οι τρεις Γάλλοι που συμμετέχουν στη δράση, μετακινούσαν με τα χέρια τους τα έπιπλα τους ανά 500 μέτρα καθημερινά, προσφέροντας καφέ και έναν χώρο για να καθίσουν οι περαστικοί. Τα βράδια διανυκτέρευαν στα κρεβάτια τους κάτω από τα αστέρια, με τον καιρό να είναι ευτυχώς σύμμαχος τους στις μετακομίσεις τους και στην υπαίθρια διαμονή τους.

«Το εφήμερο σπίτι μας το διαθέσαμε στον κόσμο και στους περαστικούς. Θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με την κοινότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Δεν υπάρχει κοινωνική τάξη, φύλο ή φυλή. Σε ένα τραπέζι στον δρόμο, ο καθένας μπορεί να συνευρεθεί: ο γείτονας, ο δήμαρχος, ο καλλιτέχνης, ο εστιάτορας»

Εμπνευστής της ιδέας και performer είναι ο Γάλλος Laurent Boijeot, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στη δράση και όπως λέει, το κόνσεπτ ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν έκαναν ομάδα με έναν αρχιτέκτονα.

Οι διοργανωτές λένε ότι οι μετακομίσεις τους είναι ένας καλός τρόπος να δείξουν ότι το πεζοδρόμιο δεν είναι μόνο για να το διασχίσεις και να φύγεις. Μπορείς να σταματήσεις και να γνωρίσεις κόσμο, να αλληλεπιδράσεις, να δεις την πόλη σου διαφορετικά σαν να ήταν το σκηνικό μιας θεατρικής παράστασης.

Τα μέλη της δράσης είναι: Laurent Boijeot, Valia Kardi, Clément Martin και Jean Chauvelot και τα ξύλινα έπιπλα κατασκευάστηκαν στον πολυχώρο We. Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για τα έπιπλα από το φορητό σπίτι της Θεσσαλονίκης, όπως λένε οι διοργανωτές, θα τα αφήσουν πίσω τους σε συνεργάτες, φίλους και κατοίκους.

*Οι φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι του γάλλου φωτογράφου Clément Martin. Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και σκίτσα της δράσης στο @odysseee3000 (instagram).

Loading

Play