ΕΟΔΥ: Εκσυγχρονισμός και Νέες Δομές για την Υγειονομική Ασφάλεια

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την αναγκαία αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτικά, όπως ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Μετά από 32 χρόνια, θα έχουμε το πρώτο οργανόγραμμα θεσμοθετημένο. Έχουμε προκηρύξει 106 θέσεις για επιστημονικό προσωπικό. Ξεκινάμε πρόγραμμα εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου, εκπαιδεύοντας 20 άτομα με ταχύρρυθμο πρόγραμμα και θα δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις δράσεις στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι «λειτουργήσαμε τον ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος και θα φέρουμε εδώ επιδημιολόγους πεδίου. Θα τοποθετηθούν σε επτά περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας. Κάθε εργαστήριο θα έχει δύο επιδημιολόγους πεδίου. Επίσης, σχεδιάζεται διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Στον οργανωτικό τομέα, θα αναπτύξουμε οργανόγραμμα και διαδικασίες, ενώ προγραμματίζουμε ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του οργανισμού μέσω του RRF και ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Ο Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης, αναφέροντας: «Θα αποκτήσουμε βάσεις δεδομένων που δεν έχουμε μέχρι τώρα. Οι δύο πρώτες θα λειτουργήσουν άμεσα, ενώ ευελπιστούμε ότι τα υπόλοιπα προτεινόμενα θα ολοκληρωθούν εντός ενός έτους. Με την εφαρμογή Web based, θα γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής των λοιμωδών και θα έχουμε μια πλήρη αναβάθμιση όλων των συστημάτων καταγραφής».

Σε σχέση με την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, ο δρ. Αντώνης Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή έχει ευνοήσει τα κουνούπια και τους διαβιβαστές τους». Προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ασθένεια όπως το κρυολόγημα, καθώς θα την έχουμε κάθε καλοκαίρι, χωρίς να γνωρίζουμε την έντασή της».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε νέες ασθένειες που εμφανίζονται, όπως ο Δάγκειος, με κρούσματα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, και προειδοποίησε για την ανάγκη ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης στα σημεία εισόδου της χώρας.

Η Σοφία Χατζηαναστασίου, παθολόγος λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών φυματίωσης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται μετά την COVID-19. «Πρέπει να βρίσκουμε τη νόσο έγκαιρα και να προλαμβάνουμε την περαιτέρω μετάδοση», δήλωσε.

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, αναφερόμενος στο ζήτημα της μικροβιακής αντοχής, τόνισε ότι «οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με πολυανθεκτικά μικρόβια». Υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αντιβιοτικών, καθώς και τη σύνδεση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με την μικροβιακή αντοχή.

Η Μαρία Τσερώνη, επιστημονικός σύμβουλος του γραφείου προεδρίας του ΕΟΔΥ, ανέφερε ότι «ο ΕΟΔΥ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης».

©

Loading