Εορταστική τελετή για την 26η Οκτωβρίου στο ΑΠΘ με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Εορταστική τελετή για την 26η Οκτωβρίου στο ΑΠΘ με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 112ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης και του Έπους του ’40. Η τελετή ξεκίνησε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ. Στην προσφώνησή του, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ανέφερε ότι αποτελεί απώτερο στόχο να «αφυπνίσουμε» τη μνήμη μας και να αντιληφθούμε την αξία των ιστορικών γεγονότων. Τόνισε επίσης ότι μόνο σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μπορούν να συναντηθούν η Ιστορία με τη Φιλοσοφία, οι Πολιτικές Επιστήμες με τα Οικονομικά και η Εθνογραφία με τις Θεολογικές σπουδές.

«Στις φορτισμένες ημέρες που διανύουμε και με τα όσα δυσοίωνα συμβαίνουν ανά τον κόσμο, που μαστίζεται από μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις, είτε πρόκειται για το Ντονέτσκ της Ουκρανίας είτε για τη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, ανακύπτουν προβληματισμοί και ερωτήματα σχετικά με την ηθική του πολέμου. «Μέσα από τα χαλάσματα κάθε εμπόλεμης σύρραξης, αυτή που θα θεμελιώσει την επόμενη μέρα δικαίων και αδίκων εν πολέμω, είναι η Εκπαίδευση», όπως έπραξε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από συστάσεως του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, όπως θα συνεχίσουμε να πράττουμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή ακόμη και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες» σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλήμονα Παιονίδη, με τίτλο Το έπος του ’40 και η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου.

«Η Θεωρία του Δικαίου Πολέμου αποδέχεται ότι θα υπάρχουν ένοπλες συρράξεις και επιχειρεί να προσδιορίσει μια σειρά συνθηκών που θα καθιστούσαν την πολεμική εμπλοκή μιας κρατικής οντότητας και των ενόπλων δυνάμεών της ηθικά δικαιολογημένη. Η απάντηση που δίνουμε είναι ότι οι ενέργειες της χώρας μας ήταν απολύτως σύμφωνες με τις επιταγές αυτής της θεωρίας, γεγονός που σπάνια συμβαίνει και καταδεικνύει ότι βρισκόμασταν καθόλη τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου με την πλευρά του δικαίου και της ηθικής» σημείωσε ο κ. Παιονίδης.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τα μουσικά σύνολα του ΑΠΘ.

Loading