Επανέρχεται στους ελληνικούς αιθέρες το ιστορικό αεροσκάφος Harvard

Επανέρχεται στους ελληνικούς αιθέρες το ιστορικό αεροσκάφος Harvard

Η πολυαναμενόμενη πρώτη πτήση στην Ελλάδα ενός ακόμη ιστορικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Η πτήση αυτή ήταν η πρώτη του συγκεκριμένου αεροσκάφους μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Μετά από την πλήρη και ενδελεχή αποκατάστασή του στο αεροδρόμιο του Biggin Hill στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο ιστορικό αεροσκάφος που ανακατασκευάστηκε από το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», ένα ιστορικό Harvard, επανήλθε σε πτητική κατάσταση για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το ιστορικό αεροσκάφος θα πετάξει μάλιστα για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου πάνω από την πόλη και μαζί με το Spitfire.

«Το Harvard έφτασε στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε συγκινημένοι και είναι μεγάλη η χαρά όλων μας που η πρώτη πτήση του έγινε εδώ, στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα είναι ο αεροπλάνο οδηγός για την εκπαίδευση των πιλότων του ελληνικού Spitfire MJ75, παρέχοντας επαρκείς ώρες εκπαίδευσης. Ήταν η άριστη συνεργασία μας με την ελληνική ΠΑ που οδήγησε στην ολοκλήρωση της δεύτερης προσπάθειάς μας. Έτσι καταφέραμε να βρεθεί ξανά στους ουρανούς ένα ακόμη ιστορικό αεροσκάφος που υπηρέτησε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ». Η σημαντική εξέλιξη για το εγχείρημα γιορτάστηκε στους χώρους του αεροδρομίου του Τατοΐου, όπου πραγματοποιήθηκε η πτήση του ανακατασκευασμένου Harvard.

Ο κ. Κόλιας εξήγησε πως η ανακατασκευή έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια, αναζητώντας και χρησιμοποιώντας αυθεντικά εξαρτήματα του συγκεκριμένου τύπου, ώστε το Harvard «να πετά για πολλά χρόνια ως κανονικό αεροσκάφος μέσα στην ΠΑ της Ελλάδας». Η πρόθεση της ΠΑ και του Α/ΓΕΑ είναι το νέο απόκτημα του στόλου των ιστορικών αεροσκαφών να πετάξει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στη Θεσσαλονίκη στις 10 Νοεμβρίου. Το αεροσκάφος είχε αποσυναρμολογηθεί από ειδικευμένους Άγγλους μηχανικούς και η αναχώρηση είχε γίνει από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022.

Η επιστροφή του αεροσκάφους στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, όταν το ανακατασκευασμένο αεροσκάφος επέστρεψε στη χώρα μέσα σε δύο κοντέϊνερ. Η συναρμολόγηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε από ειδικούς τεχνικούς που συνεργάστηκαν με τεχνικούς της ΠΑ.

«Με την άφιξη στην Ελλάδα και την πρώτη πτήση του συγκεκριμένου αεροσκάφους προχωρά η ανακατασκευή των αεροσκαφών με ιστορία της ΠΑ μας. Η ανακατασκευή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της ελληνικής ΠΑ είναι εξέλιξη-σταθμός για τα μουσειακά αεροπλάνα της χώρας.»

Το επόμενο αεροπλάνο που επιδιώκεται να βρεθεί ξανά στον αέρα είναι η Ντακότα 49-2622 «Ποσειδώνας», για την αποκατάσταση της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες. Ο στόχος είναι να ταξιδέψει στην Αγγλία για πλήρη ανακατασκευή, με τη συμμετοχή ειδικών τεχνικών. Ο κ. Κόλιας αποκάλυψε επίσης ότι αναμένεται να ανακατασκευαστεί και ένα ιστορικό de Havilland D.H.82A Tiger Moth II της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Αυτά τα ιστορικά αεροσκάφη δίνουν το παρόν σε αεροπορικά σόου σε όλο τον κόσμο, και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει την αεροπορική της ιστορία. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση και άλλων ιστορικών αεροσκαφών της ΠΑ, ενδυναμώνοντας τη θέση της Ελλάδας στην αεροπορική κληρονομιά.»

Loading

Play