Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Διοικητήριο

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Διοικητήριο

Επίσκεψη στο Διοικητήριο πραγματοποίησε απόψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που ξανασυναντά τον κ. Καράογλου στο ΥΜΑΘ, έξι χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή του το 2013 και στα ίδια καθήκοντα «στην υπηρεσία του έθνους, ως μέλος της εντίμου ελληνικής κυβερνήσεως». Υπογράμμισε ότι ο υφυπουργός βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία και βοηθά  τους ιεράρχες και στελέχη της Εκκλησίας στην περιοχή ευθύνης του και υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Είχαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη φιλία μας, η οποία είναι ειλικρινής, είναι γνησία, γιατί σε τελευταία ανάλυση υπηρετούμε τους ίδιους ιερούς σκοπούς, υπηρετούμε τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον πιστό της Εκκλησίας και επομένως συμπορευόμεθα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Εύχομαι σε σας, κατά την καινούργια θητεία σας, να έχετε πολλές επιτυχίες επ’ ωφελεία του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας και της Θράκης και εύχομαι και στους συνεργάτες σας καλή δύναμη και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία σας να προοδεύουν, να προχωρούν τα πράγματα της συμπρωτεύουσας».

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1969 και ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη διαδρομή του στον κλήρο, στη μαθητεία του και στη χειροτονία του σε πρεσβύτερο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Έγινα διάκονος το 1961 στην Ίμβρο, μόλις πήρα το πτυχίο μου από τη Χάλκη» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Η δεύτερη χειροτονία μου έγινε στη Χάλκη και η τρίτη, εις Επίσκοπον, έγινε στο Φανάρι το 1973». Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θόδωρος Καράογλου εξήρε τους αγώνες που δίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με επιτυχία, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και πρόσθεσε: «Είναι για μας ένα παράδειγμα, ένα υπόδειγμα και μακάρι να  έχουμε τη δύναμη, το κουράγιο του, να δίνουμε και εμείς τους αγώνες για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Παναγιότατε η επίσκεψη σας για μας είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντική, σας υποδεχόμαστε με βαθιά συναισθήματα αγάπης και σεβασμού».

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, μητροπολίτες, ιεράρχες, κ.ά..

Ακολούθησε σύσκεψη με στελέχη της διοίκησης του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς που εδρεύει στο Διοικητήριο, υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Καράογλου και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων και παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Άγιο Όρος από το ΚΕΔΑΚ. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε ευχές σε όλους στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΔΑΚ, υπογραμμίζοντας το σημαντικό τους έργο στην προστασία και τη διαφύλαξη της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής και της κτιριακής πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Φάνης Γρηγοριάδης

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη για το σεβασμό της «ετερότητας» και «του άλλου», αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Μήνυμα σεβασμού στο συνάνθρωπο, στην «ετερότητα» και στον «άλλο», αλλά και διαφύλαξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την παρουσία του στην  έκθεση φωτογραφίας, με θέμα : «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» , στην αίθουσα τεχνών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, 
«Είναι βασική αρχή της πίστεως μας, της χριστιανικής, ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί μεταξύ τους, με ένα κοινό ουράνιο πατέρα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: 
«Όταν έχουμε κοινό πατέρα, τα παιδιά είναι κατ’ ανάγκην αδέλφια μεταξύ τους, έτσι αισθανόμαστε και έτσι πορευόμαστε» τόνισε και ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο το μεταδίδει παντού. Εξήγησε, ότι ο λόγος που επισκέπτεται την έκθεση είναι το θέμα της, που «είναι ο σεβασμός της ετερότητας, του άλλου» και πρόσθεσε:
«Για τη συμβίωση των διαφόρων θρησκειών εμείς, οι εν Κωνσταντινουπόλει, έχουμε καθημερινή πείρα» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι οι Ορθόδοξοι συνάρχουν «άλλοτε ειρηνικώς και άλλοτε λιγότερο ειρηνικώς» με τους «αδελφούς μας μουσουλμάνους», αλλά και με τις άλλες θρησκείες και τις θρησκευτικές μειονότητες, άλλων χριστιανικών δογμάτων. «Έχουμε αυτή την εμπειρία της συνυπάρξεως και τον σεβασμό ό ένας προς τον άλλον είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι χριστιανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη έκαναν μια επιτροπή, που δημοσίευσε ένα βιβλίο, στα τουρκικά και στα αγγλικά, «με αλήθειες της πίστεως μας, της χριστιανικής, επί των οποίων συμπίπτουμε όλοι», με στόχο να μεταδοθεί σε μη χριστιανούς «ποιοί είμαστε, και τι πιστεύουμε» και αυτό έχει συμβάλει στη μεταστροφή αρκετών αλλόθρησκων στο χριστιανισμό και πρόσθεσε, αναφορικά με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα : «Σεβόμεθα ό ένας τον άλλον, επισκεπτόμαστε εαυτούς και αλλήλους στις μεγάλες γιορτές του καθενός μας». 
«Όλοι είμεθα άνθρωποι, παιδιά του Θεού και ως προς τα τοπία που βλέπω, όμορφα μέρη σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, βλέπω τα δημιουργήματα του Θεού, τα βουνά, τα δέντρα» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: 
«Επομένως, έχουμε όλες τις δυνατότητες οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αδελφωμένοι, σε ένα τέτοιο ωραίο κόσμο που έπλασε ο Θεός για όλους – δεν τον έπλασε ούτε μόνο για τους χριστιανούς ούτε μόνο για τους εβραίους, ούτε μόνο για τους μουσουλμάνους, ούτε μόνο για τους βουδιστές – και πρέπει να τον προστατεύουμε». 
Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά και στην οικολογική κρίση, σημειώνοντας και τον αγώνα του Πατριαρχείου για να μεταδώσει σε  όσο περισσότερους ανθρώπους και ειδικότερα στους νέους, το μήνυμα ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε: 
«Τώρα όσο χειροτερεύει η κατάσταση συνειδητοποιούμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κρίσεως και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να  αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας στις επερχόμενες γενιές ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο». 

Φάνης Γρηγοριάδης

©Πηγή: amna.gr

Loading