Επίσκεψη Σακελλαροπούλου και Σταϊνμάγερ στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου και Σταϊνμάγερ στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκαν τον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπου συνομίλησαν με δύο επιζήσασες του Ολοκαυτώματος από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και φύτεψαν συμβολικά δύο ροδιές.

Ο κ. Σταϊνμάγερ έκανε δώρο στο Μουσείο ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από τα Ιωάννινα που δείχνουν τη μεταφορά Ελλήνων Εβραίων Ρωμανιωτών στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, που το παρέλαβε, δήλωσε ότι αυτό το λεύκωμα θα αποτελέσει το πρώτο ιστορικό ντοκουμέντο που θα τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο.

Με την άφιξή τους, οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν με τις επιζήσασες του Ολοκαυτώματος, Ρίνα Ρεβάχ και Ρόζη Σαλτιέλ, και είχαν μια ανθρώπινη συζήτηση μαζί τους. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρεβάχ, ο κ. Σταϊνμάγερ θέλησε να μάθει από την ίδια και την κ. Σαλτιέλ την ιστορία τους — πού εκτοπίστηκαν και τις συνθήκες κράτησής τους, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Ο κ. Σαλτιέλ επισήμανε τη σημασία του χώρου, λέγοντας ότι εδώ φορτώθηκαν 50.000 Έλληνες Εβραίοι σε βαγόνια για ζώα. Υπογράμμισε την ιστορική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, που πριν από τον πόλεμο είχε εξέχουσα θέση στον σεφαραδιτικό εβραϊσμό της Ευρώπης.

Αναφορικά με το υπό ανέγερση Μουσείο, τόνισε ότι δεν θα είναι απλώς χώρος μνήμης, αλλά θα λειτουργήσει ως φάρος κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Θα απευθύνεται σε όλες τις γενιές, προσφέροντας μαθήματα ιστορίας και ερευνώντας τις ιστορίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των κοινοτήτων της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η τοποθεσία του Μουσείου είναι ιστορικής σημασίας, καθιστώντας το μοναδικό. Βρίσκεται κοντά στο γκέτο μετεπιβίβασης, από όπου οι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν πριν από τον εκτοπισμό τους.

Ο Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους δωρητές, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Δρ. Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο αρχιτέκτων Πέτρος Μακρίδης ανέφερε ότι οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες του Μουσείου αναμένονται να ξεκινήσουν πριν από τον Απρίλιο του 2025, με ολοκλήρωση του έργου το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου, που θα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου ερμήνευσε το Ελί Ελί στα ισπανοεβραϊκά (λαντίνο).

Παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων από την πολιτική και διπλωματική σκηνή, επισημαίνοντας τη σημασία της εκδήλωσης και την ιστορική κληρονομιά του Μουσείου.

Loading

Play