Αυτό που φαίνεται από τις συζητήσεις με τις γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες έχουν βρεθεί σε διάφορες χώρες υποδοχής, είναι μια οικουμενικότητα συναισθημάτων. Γυναίκες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες σε άλλες χώρες, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα πόνου, εγκατάλειψης, κοινωνικού αποκλεισμού. Στη βάση της διαπίστωσης αυτής το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει διακρατική επιστημονική ημερίδα, με τίτλο «Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες», στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+.
«Είναι μια πρώτη απόπειρα προσέγγισης ενός μεγάλου και ευαίσθητου θέματος. Οι γυναίκες είναι πολύ μεγάλο ποσοστό των προσφυγικών ροών και είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους, υπάρχουν πολλές γυναίκες ηλικιωμένες, μόνες, θύματα κακοποίησης. Στόχος μας είναι η αποτύπωση της εμπειρίας και της πραγματικότητας, όπως έχει διαμορφωθεί στις συμμετέχουσες χώρες και η αναζήτηση ιδεών, προτάσεων και λύσεων να διευκολύνουν την ένταξη γυναικών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους» δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Συλβάνα Καρασαββίδου.
Στην επιστημονική ημερίδα παίρνουν μέρος 40 νέες και νέοι από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία, την Αλγερία, την Ιορδανία και την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
«Εμείς έχουμε μια εικόνα και περιοριζόμαστε στο τι συμβαίνει στη χώρα μας, σαν να είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα. Αυτό έχει ξεπεράσει πια τα όρια της Ελλάδας, τα όρια της Ευρώπης και είναι παγκόσμιο πλέον θέμα στο οποίο χρειάζονται συνέργειες, συνεργασία» εξήγησε η κ.Καρασαββίδου, προσθέτοντας: «οφείλουμε να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες λόγω των συνθηκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άφιξης στη χώρα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα hot spots , στην κοινωνία, τους αποκλεισμούς που υφίστανται στην κοινωνία, την αδυναμία τους να διαχειριστούν τις υπηρεσίες μη έχοντας πρόσβαση στην παιδεία και όλα αυτά».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ελλάδα, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, χαρακτηρίζοντας «μείζον» το ζήτημα της ένταξης των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στην κοινωνία, καθώς υπάρχουν ευάλωτες περιπτώσεις, που «έχοντας υποστεί σε μεγάλο βαθμό διακρίσεις στις χώρες προέλευσής τους, όντας συχνά θύματα σωματικής κακοποίησης, ψυχολογικής βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, χρειάζονται ακόμη εντονότερη και και στοχευμένη στήριξη, ώστε να ενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό».
«Ο δρόμος της κοινωνικής ένταξης των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών είναι αρκετά μακρύς και δύσκολος, χρειάζεται αρκετή σπουδή, προετοιμασία και δουλειά, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης και Εκπαιδευτικού Συστήματος, όσο και σε αυτό της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών αλλά και της λεγόμενης κοινής γνώμης. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας αυτή την περίοδο, να χτίζουμε γέφυρες και να ανοίγουμε στην κοινωνία διαύλους ανταλλαγής απόψεων, μέσα από τους οποίους θα γίνονται αρχικά αντιληπτές οι νέες προκλήσεις που θέτουν οι μετακινήσεις πληθυσμών στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αναζητήσουμε απαντήσεις και λύσεις, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιμέρους πλέον εκτεθειμένων σε κινδύνους ομάδων ανθρώπων, που αναζητούν στη χώρα μας ένα ασφαλές πλαίσιο ζωής, αλλά θα σέβονται παράλληλα τη βάσιμη απαίτηση των πολιτών της χώρας για μια ομαλή καθημερινότητα, με ασφάλεια και σεβασμό στο πλαίσιο ζωής μιας ευρωπαϊκής χώρας» ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε η υφυπουργός.
Σ.Α.