Επιστροφή στην πατρίδα για επαγγελματική ανάπτυξη – Δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας

Επιστροφή στην πατρίδα για επαγγελματική ανάπτυξη – Δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας

«Δεν νομίζω ότι μας επηρεάζει αρνητικά σε κάτι η επαρχία. Αν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το κάνει παντού δεν θα το στερηθεί στην επαρχία, ίσως να κερδίσει κιόλας», δηλώνει η Σοφία Παναγιωτίδου, συνιδρύτρια της εταιρείας Etris που έχει έδρα το Κιλκίς και παρέχει εξειδικευμένο σέρβις σε ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές στην ελληνική και βαλκανική αγορά. Η ίδια, μαζί με τον σύζυγό της, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής της, για να ξεκινήσουν τη δημιουργία μιας εταιρείας.

Η εμπειρία τους ως μηχανικοί και ηλεκτρονικοί αποδείχθηκε κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθειά τους. Όπως επισημαίνει η κ. Παναγιωτίδου, σε μια μικρή κοινωνία όπως το Κιλκίς ήταν ευκολότερο να προσεγγίσουν πελάτες και βιομηχανίες. «Η καλύτερη διαφήμισή μας είναι οι ευχαριστημένοι πελάτες και από το Κιλκίς και από αλλού», προσθέτει.

Η Χριστίνα Λαγκάνη, τεχνική σύμβουλος του Μηχανισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «One Stop Liaison Office» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύει την περίπτωση της Etris ως παράδειγμα επιστροφής νέων και επιστημόνων στους τόπους καταγωγής τους. Αναφέρει ότι ένα μικρό αλλά δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας αναπτύσσεται στις αγροτικές περιοχές, με αναγνώριση καινοτόμων προϊόντων που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.

«Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κλάδος που υπερέχει είναι η αγροδιατροφή. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία», σημειώνει η κ. Λαγκάνη. Ο Μηχανισμός Καινοτομίας αναπτύσσει συνεργασία με το δίκτυο EIT Manufacturing για την εκπαίδευση επιχειρηματιών σε καινοτομία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Μηχανισμού, παρατηρούνται τάσεις μείωσης του πληθυσμού στο Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη προσέλκυσης δυναμικού από τις τοπικές επιχειρήσεις. Στο Κιλκίς, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και η κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εμφανίζουν δυναμική, ενώ οι Σέρρες εστιάζουν επίσης στην παραγωγή γαλακτοκομικών και προϊόντων ξύλου.

Loading

Play