Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ντ. Χόλτον

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ντ. Χόλτον

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναγορεύτηκε απόψε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Ντέιβιντ Χόλτον. Εμφανώς συγκινημένος για την επιστροφή του στο πανεπιστήμιο με το οποίο τον συνδέουν δεσμοί 57 χρόνων, ο τιμώμενος έκανε μία αναδρομή στην ακαδημαϊκή του πορεία, μνημονεύοντας τις σημαντικότερες ακαδημαϊκές προσωπικότητες που συνάντησε στο Αριστοτέλειο.

«Η παρουσία μου στην τελετή αυτή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μου προσφέρει αφάνταστη χαρά και ευχαρίστηση. Δέχομαι την επιτιμοποίηση με ευγνωμοσύνη και περηφάνια», είπε ο κ. Χόλτον ξεκινώντας την ομιλία του, που είχε το θέμα «Η σημασία του 16ου αιώνα για τη νεοελληνική λογοτεχνία». «Πέρασε μισός αιώνας από την πρώτη φορά που μπήκα σε αυτό το κτίριο και τρέφω ακόμη την μεγαλύτερη εκτίμηση για το πανεπιστήμιο και τους σπουδαίους επιστήμονες που το στελέχωναν στο παρελθόν», πρόσθεσε.

«Ήρθα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1967. Ήμουν τριτοετής φοιτητής και είχα αρχίσει να μαθαίνω νέα ελληνικά μετά το Πάσχα του 1966. Τότε είχα αλλάξει την πορεία των σπουδών μου από κλασική φιλολογία σε μεσαιωνικά και νέα ελληνικά, και μαζί με έναν συμφοιτητή μου πήραμε άδεια από το πανεπιστήμιο, να περάσουμε ένα τρίμηνο στην Ελλάδα για να βελτιώσουμε τα ελληνικά μας και επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό μας. Φτάσαμε εδώ με τρένο στις αρχές Ιανουαρίου και νοικιάσαμε ένα δωμάτιο στις 40 Εκκλησίες. Παρακολούθησα ορισμένα μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή», συνέχισε ο καθηγητής, καθώς μοιράστηκε με το κοινό τις πρώτες του αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ.

Ως το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας και δημιουργικής συνεργασίας, χαρακτήρισε την επιτιμοποίηση του κ. Χόλτον ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, καθ. Δημήτρης Κουσενίδης, σημειώνοντας ότι αποτελεί «συγκινητικό γεγονός για εμάς και τη χώρα μας ότι ο τιμώμενος δεν έπαψε να υποστηρίζει με πάθος τη σημασία της μελέτης των ελληνικών γραμμάτων». «Είναι μεγάλη τιμή για τη σχολή μας να απονέμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε μια εξέχουσα διεθνή προσωπικότητα, σε έναν σημαντικό άνθρωπο για τα ελληνικά γράμματα», ανέφερε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθ. Κωνσταντίνος Τσιούμης.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με μουσικό επίλογο από το μουσικό σχήμα «Του πόθου αρρωστημένοι», με παλιούς σκοπούς του Ερωτόκριτου από την ανατολική Κρήτη. Ο κ. Χόλτον είχε ζητήσει να επιλέξει ο ίδιος τους στίχους του Ερωτόκριτου που θα ήθελε να ακουστούν, καθώς έχει γράψει πολύ σοβαρές και πρωτοποριακές μελέτες για τον Ερωτόκριτο, ενώ η ονομασία του σχήματος «Του πόθου αρρωστημένοι» είναι ημιστίχιο από το έργο.

Loading