Επίτροπος Έλενα Ντάλι :Το συνέδριο του Europride 2024 στέλνει το μήνυμα, ότι «όσο γιορτάζεται η πρόοδος, ο αγώνας συνεχίζεται»

Επίτροπος Έλενα Ντάλι :Το συνέδριο του Europride 2024 στέλνει το μήνυμα, ότι «όσο γιορτάζεται η πρόοδος, ο αγώνας συνεχίζεται»

«Όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο πρέπει να είναι ασφαλείς και ελεύθεροι, να είναι ο εαυτός τους. Όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ήπειρο, “στην οποία μπορείς να είσαι αυτός που είσαι, να αγαπάς όποιον θέλεις και να στοχεύεις όσο πιο ψηλά μπορείς”» υπογράμμισε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ισότητα δρ. Έλενα Ντάλι κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Europride 2024. 
Το Europride είναι το αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων Yπερηφάνειας στην Ευρώπη, μια γιορτή της LGBTQ κουλτούρας και ανθεκτικότητας με μια ανανεωμένη ετήσια έκκληση για ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την πρόοδο και τις προκλήσεις στην κοινή μας προσπάθεια να προωθήσουμε την ισότητα για τα LGBTIQ άτομα ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. προσθέτοντας ότι «το συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι όσο γιορτάζεται η πρόοδος, ο αγώνας συνεχίζεται» 
«Ελάτε μαζί μου να στηρίξουμε την LGBTΙQ + κοινότητα και να επιμείνουμε, να προοδεύσουμε και να ευημερήσουμε» υπογράμμισε η Έλενα Ντάλι κάνοντας αναφορά στους τρεις πυλώνες του Europride 2024 «επιμονή, πρόοδο και ευημερία».
Τα LGBTIQ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, παντού είτε στο Άμστερνταμ, είτε στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στη Βαρσοβία, στη Σόφια, στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, η δύναμή μας βρίσκεται στη διαφορετικότητά μας, επισήμανε η Επίτροπος της Ε.Ε. τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την ισότητα για όλους και την ισότητα υπό όλες της τις έννοιες προτεραιότητα της πολιτικής μας ατζέντας.
«Η αποστολή μας είναι να οικοδομήσουμε μια Ένωση ισότητας όπου τα LGBTIQ άτομα είναι ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους χωρίς φόβο για βία και διακρίσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, θέσαμε για πρώτη φορά σε εφαρμογή μια ειδική στρατηγική για την ισότητα LGBTIQ, η οποία έχει συμβάλει στην οικοδόμηση πιο φιλόξενων και ασφαλέστερων κοινωνιών για τα LGBTIQ άτομα σε όλη την ποικιλομορφία τους» σημείωσε η κ. Ντάλι προσθέτοντας ότι η τρίτη έρευνα LGBTIQ του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιβεβαιώνει. 
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα LGBTQ είναι όλο και πιο ανοιχτά σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τα χαρακτηριστικά του φύλου και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 6% ποσοστιαίες μονάδες στο 52% από το 2019, εξήγησε. 
Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η έρευνα δείχνει μια ελαφρά συνολική μείωση της επικράτησης των διακρίσεων. Το 26% των Ευρωπαίων LGBTIQ ένιωσαν διακρίσεις στην καθημερινή τους ζωή έναν χρόνο πριν από την έρευνα, δηλαδή υπήρξε μείωση 6% από το 2019.
Τα τρανς και ίντερσεξ άτομα βιώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας της Ε.Ε. τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενισχύσει τους εθνικούς φορείς ισότητας για να διασφαλίσει ότι μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα θύματα των διακρίσεων σε κάθε κράτος – μέλος, πρότεινε να επεκταθεί ο κατάλογος των εγκλημάτων της ΕΕ για να καλύψει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, ακόμη και όταν στοχεύουν άτομα LGBTΙQ και πρότεινε  κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση για τη γονεϊκότητα μεταξύ των κρατών – μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε η κ. Ντάλι χαιρετίζει τις πρόσφατες ενέργειες και τις νομοθετικές εξελίξεις για την ενίσχυση της ισότητας της LGBTΙQ κοινότητας σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σε intersex βρέφη και παιδιά, την απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής που στοχεύουν τα LGBTIQ άτομα, το τέλος των περιορισμών στην αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και την ισότητα γάμου.
 «Ήρθαμε εδώ σήμερα όχι μόνο για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα, αλλά και για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση στον συνεχιζόμενο αγώνα για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης» επισήμανε η Yπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. 
Το ταξίδι μας προς την ισότητα στην Ελλάδα έχει σημαδευτεί από σημαντικά ορόσημα και πολλούς και συνεχείς αγώνες ανέφερε σημειώνοντας ότι η πρώτη εθνική στρατηγική για την ισότητα LGBTQ+, που εκπονήθηκε το 2021, υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του αγώνα και των προσπαθειών. «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το όραμα να συγκεντρώσει μια ετερόκλητη επιτροπή υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου, με ακαδημαϊκούς, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνητικά στελέχη. Αυτή η επιτροπή εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δομημένο γύρω από τέσσερις διαφορετικούς πυλώνες για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη διασφάλιση της ασφάλειας, τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς φραγμούς, την προώθηση της ισότητας παγκοσμίως και φυσικά εντός των ελληνικών συνόρων» τόνισε η κ. Ζαχαράκη. 
Βάσει αυτής της στρατηγικής, η Ελλάδα έχει κάνει τολμηρά βήματα και μεταρρυθμίσεις, με πιο αξιοσημείωτη, φυσικά, τη νομιμοποίηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος, είπε η κ. Ζαχαράκη αναφέροντας ότι η ισότητα του γάμου θεσπίστηκε σε νόμο τον Φεβρουάριο του 2024 και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη Ορθόδοξη χώρα σε όλο τον κόσμο που έχει τέτοιο νόμο, που επιτρέπει τον γάμο χωρίς διακρίσεις φύλου.
Στην Ελλάδα κερδήθηκε η πιο πρόσφατη μεγάλη μάχη για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων. Ήταν τον Φεβρουάριο και ήταν η υιοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα μας έστειλε ένα μεγάλο και όμορφο μήνυμα που είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο. Κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία, την ίδια αξιοπρέπεια, επισήμανε ο Ζαν Μαρκ Μπερτόν, Γάλλος πρέσβης για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.
«Η Ελλάδα μας υπενθύμισε ότι η δημοκρατία, που επινόησε αυτή η χώρα, είναι ο νόμος της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα ο σχολαστικός σεβασμός των δικαιωμάτων των ατόμων και των μειονοτήτων. Μας υπενθύμισε ότι η μάχη για τα δικαιώματα των LGBT δεν είναι μάχη μεταξύ πολιτισμών, ή θρησκειών. Είναι ζήτημα σεβασμού ή όχι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Μαρκ Μπερτόν τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στις LGBTIQ κοινότητες στον υπόλοιπο κόσμο και ότι αυτή η αλληλεγγύη είναι μέρος του προσανατολισμού της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 61 χώρες, συγκεκριμένα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη να καταπολεμηθεί το αφήγημα των αυταρχικών χωρών που, με το πρόσχημα της υπεράσπισης των παραδοσιακών αξιών, διεξάγουν μια ιδεολογική μάχη ενάντια στα δικαιώματα των LGBTIQ ατόμων σημειώνοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο έχει θέσει σε εφαρμογή μια επαίσχυντη κρατική ομοφοβία, αλλά επιδιώκει να διαδώσει το αφήγημα και τους κατασταλτικούς νόμους της κατά των LGBTIQ ατόμων σε όλα τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης είπε : «η αναγνώριση ότι κάθε ανθρώπινο ον, χωρίς καμία διάκριση έχει μη διαπραγματεύσιμα δικαιώματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κοινωνίας μας, αλλά ταυτόχρονα παραμένει και μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Οι κοινωνίες σταδιακά γίνονται πιο προοδευτικές. Οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλική τους ταυτότητα και η διαφορετικότητα δεν είναι πλέον στίγμα, αλλά επιλογή που είναι πλήρως σεβαστή. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Επίσης, τα μέλη της LGBTQI + κοινότητας συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε πολλές χώρες, βιώνουν ρατσισμό, βία, ρητορική μίσους, ακόμη και δολοφονίες» είπε ο κ. Αγγελούδης. 
Τονίζοντας ότι στη χώρα μας, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι το 54% των ερωτηθέντων, όλοι μέλη της κοινότητας LGBTIQ, ανέφεραν ότι παρενοχλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ 7 στους 10 συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν εκφοβισμό, χλευασμό, προσβολή ή απειλή ενώ ήταν στο σχολείο. «Η πραγματικότητα θα πρέπει να μας παρακινήσει να δράσουμε για την καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, είπε ο κ. Αγγελούδης.
Ο στόχος μας είναι είναι μία ειρηνική και δίκαιη Θεσσαλονίκη σε μία ειρηνική και δίκαιη Ελλάδα, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα. Ως δήμαρχος μιας πόλης που είναι όμορφη, ανεκτική, πολύχρωμη και ποικιλόμορφη με ανοιχτούς ορίζοντες, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησα ως απάντηση στο ομοφοβικό περιστατικό που συνέβη λίγους μήνες πριν εδώ στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν θα ανεχτούμε την κακοποίηση. Δεν θα ανεχτούμε τον εκφοβισμό. Μαζί, θα οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, ένα μέλλον αγάπης, ισότητας, σεβασμού και διαφορετικότητας. Με επιμονή, δέσμευση και αποφασιστικότητα, θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον προόδου και ευημερίας για όλους. Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που φιλοξενεί περήφανα το Europride» είπε. 
«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή για επτά πραγματικά πολλά χρόνια, και επιτέλους έφτασε. Το Συνέδριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εμάς, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος Europride 2024, διότι η φιλοδοξία και ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως ενισχυτής όλων των φωνών μας, των φωνών της κοινότητας και να έχει διαρκή κοινωνικό αντίκτυπο, στη σημερινή εποχή, στην κοινωνία, στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα είπε το Λίο Εμμανουήλ, project coordinator του Thessaloniki Pride και general coordinator του Europride 2024. 
«Όταν το  2012 αποφασίσαμε να  διεκδικήσουμε το Europride η Θεσσαλονίκη ήταν  μία εντελώς άγνωστη πόλη, αλλά  τα καταφέραμε. Υπήρξαν αντιδράσεις από την εκκλησία, αλλά μπορέσαμε να τις ξεπεράσουμε. Τώρα μετά από πολλά χρόνια διοργανώνουμε το Europride η εκκλησία φροντίζει για τις δικές της υποθέσεις και εμείς για τις δικές μας» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.  
Σκοπός του συνεδρίου που διεξάγεται έως τις 28 Ιουνίου, ανέφερε η συντονίστρια, Καλλιόπη Χαϊνογλου αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η δημιουργία πλατφόρμας και η συζήτηση θεμάτων που αφρούν την καθημερινή ζωή των μελών της κοινότητας LGBTQIA plus και που εγγυώνται τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών. 
Κ.Γιαννίκη
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play