Έρευνα για τo περιβάλλον γύρω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Έρευνα για τo περιβάλλον γύρω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε επτά από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν γύρω από το εργοστάσιο του Τιτάν στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σε μετρήσεις που διενήργησε τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μετά από σχετική ανάθεση που του έγινε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Παύλου Μελά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου στη Χημεία Περιβάλλοντος, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν πάνω από 40.000 μετρήσεις ενώ σημείωσε: «ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, 3 ως 4 φορές πάνω από τα όρια. Η ραδιενεργός ακτινοβολία, επίσης, που βρέθηκε στις μετρήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας ως σταθεροποιητή στην παραγωγή τσιμέντου. Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου που είναι εξίσου επικίνδυνοι ρύποι».

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι από το 2014 το εργοστάσιο του Τιτάν στο δήμο Παύλου Μελά πραγματοποιεί καύση RDF και SRF. Ο όρος περιγράφει τα υπολείμματα της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευασιών καθώς και τα υπολείμματα της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ μαζί με αίτηση Ακύρωσης κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της «ΤΙΤΑΝ» για την άδεια καύσης χρήσης δευτερογενών καυσίμων RDF και SRF. Εκφράζει με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του Δήμου στην καύση των συγκεκριμένων καυσίμων, την μακροχρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χρήση πετ-κοκ και τη ρύπανση της περιοχής από τις δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας.

Π.Γ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading