Έρευνα του ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή παρά για την οικονομία

Έρευνα του ΙΟΒΕ: Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή παρά για την οικονομία

Περισσότερη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, από ό,τι για την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής, αλλά και από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε πόλεμο, έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τη στήριξη του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος «Konrad Adenauer Stiftung» και σε συνεργασία με την εταιρεία «DataPower». Δύο στους τρεις Έλληνες δήλωσαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή, έναντι μόλις 26% για τους Γερμανούς, όπως προέκυψε από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι σε δείγμα 750 ατόμων και παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, στην 88η ΔΕΘ, στην κεντρική σκηνή του γερμανικού περιπτέρου.

Μιλώντας διαδικτυακά στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που χαρακτήρισε «κλιματική υποκρισία», το οποίο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από παραπληροφόρηση. Η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί, εκδηλώνονται ωστόσο έντονες αντιστάσεις όταν πρόκειται να εγκατασταθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σε τοπικό επίπεδο.

«Στην Ελλάδα είμαστε σαφώς στις δέκα πρώτες χώρες του πλανήτη στην ταχύτητα εγκατάστασης ΑΠΕ ανάλογα με το μέγεθός μας. Είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και με ποικιλία ΑΠΕ, προπαντός ήλιο και αέρα σε πολύ καλή αναλογία. Αλλά αν αθροιστούν οι κλιματικοί υποκριτές -δηλαδή αυτοί που υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά την αποκλείουν εν τοις πράγμασι- με τους κλιματικούς αρνητές, τότε κανένα από τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα της πράσινης μετάβασης -η συνεισφορά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και προπαντός η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια- δεν μπορεί να πραγματωθεί. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το φαινόμενο αυτό και δεν μιλώ για τους εύλογους περιορισμούς με βάση την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά για μια παραπληροφόρηση για τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Π. Αλτμάιερ: Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική αποστολή

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση, όχι απλά επειδή ο ήλιος λάμπει, αλλά και επειδή υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας «έχει γεωστρατηγική αποστολή» στην περιοχή. Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΘ είναι ενδεικτική των φιλόδοξων στόχων της Ελλάδας και τόνισε ότι σε μια περίοδο που η πράσινη μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, «θα μπορούσαμε να αντλήσουμε γνώση από την ελληνική εμπειρία».

Ο κ. Αλτμάιερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία των συνεργειών σε αυτό το πεδίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Πιστεύω ότι η ενεργειακή μετάβαση θα είναι φθηνότερη και πιο προσιτή για όλους μας, αν την κάνουμε σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αν συνεργαστούμε και δεν δράσει κάθε χώρα μόνο ξεχωριστά». Σημείωσε ότι οι συνεργασίες μπορούν να σταθεροποιήσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη δεν λάμπει πάντα ο ήλιος ή φυσάει πάντα ο άνεμος.

Τα ευρήματα της έρευνας

Παρουσιάζοντας κάποια από τα ευρήματα της μελέτης, με τίτλο «Στάσεις της κοινής γνώμης για την πράσινη μετάβαση και τις ΑΠΕ στην Ελλάδα», ο κ. Βέττας σταχυολόγησε τα εξής:

*Ποσοστό 65,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής τους απασχολεί «πάρα πολύ» και το 24,8% «αρκετά». Τα αντίστοιχα ποσοστά για την οικονομική κρίση/πληθωρισμό/κόστος ζωής είναι 60,7% και 32,4%.

*Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες είναι οι πυρκαγιές, με ποσοστό 78,9% να τις θεωρούν πολύ επικίνδυνες. Ακολουθούν τα φαινόμενα πλημμύρας και ξηρασίας με ποσοστά 74,9% (πολύ επικίνδυνα) και 22,1% (αρκετά επικίνδυνα).

*Στο ερώτημα αν στην Ελλάδα είμαστε στη σωστή τροχιά, το 91,2% των ερωτηθέντων «συμφωνούν ισχυρά» ή «συμφωνούν» ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

*Στο ερώτημα «κατά πόσο στην καθημερινή ζωή σας η συμπεριφορά σας είναι φιλική προς το περιβάλλον», εννέα στους δέκα Έλληνες απαντούν θετικά.

*Η διείσδυση φωτοβολταϊκών και η ηλιακή ενέργεια έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από οποιαδήποτε άλλη μορφή ΑΠΕ.

*Κλείνοντας, το 85% του δείγματος απαντά ότι οι ανανεώσιμες πηγές βοηθούν σημαντικά στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

©

Loading