Ικανοποιητική κρίνουν την κατάσταση της επιχείρησής τους περίπου έξι στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 57%), ενώ περίπου τρεις στους δέκα (28%) τη χαρακτηρίζουν ως «καλή» και το 15% ως «κακή», σύμφωνα με το δίμηνο οικονομικό βαρόμετρο, που η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» κατήρτισε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 465 μελών του, στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου.
Στην ερώτηση για το τι περιμένουν στο επόμενο εξάμηνο για την επιχείρησή τους, περίπου οι μισοί (51%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει στασιμότητα, το 27% αναμένει βελτίωση και το 22% επιδείνωση. Οκτώ στους δέκα (79%) δηλώνουν ότι προτίθενται να διατηρήσουν το προσωπικό τους στο επόμενο δίμηνο, ενώ το 15% σχεδιάζει και προσλήψεις (σε απολύσεις προσανατολίζεται το 6%). Σχετικά με τον τζίρο των επιχειρήσεών τους, το 48% των ερωτηθέντων απαντά πως παρέμεινε ο ίδιος, το 34% πως μειώθηκε και το 14% πώς κατέγραψε αύξηση.
Στο μεταξύ, καθυστερήσεις στη μεταφορά των εμπορευμάτων τους δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν επτά στις 10 βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης (68%), λόγω της κατασκευής του FlyOver, ενώ τρεις στις δέκα (30%) δεν διαπίστωσαν διαφορά. Πάντως, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως η ολοκλήρωση του Μετρό έπρεπε να είχε προηγηθεί της έναρξης της κατασκευής του υπερυψωμένου αυτοκινητοδρόμου. Το 70% πιστεύει πως η ολοκλήρωση του Μετρό θα μειώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό (30%) όσων εκτιμούν πως δεν θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των βιοτεχνών (70%) πιστεύει πως το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία της επιχείρησής τους, έναντι ποσοστού 30%, που δίνει την αντίθετη απάντηση.
φωτ.αρχείου