Ένα πρότυπο βιωματικό εργαστήριο ρομποτικής ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ξεκινά να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Το RoboAutism αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία ως μέσο υποστήριξης και ενίσχυσης σημαντικών δεξιοτήτων των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αυτοέκφραση, η συγκέντρωση, η δημιουργική σκέψη. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, ελεύθερο πειραματισμό και καθοδηγούμενη μάθηση, δίδει στα παιδιά τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής σε ένα πλαίσιο απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.
Το εγχείρημα, που εμπνεύστηκε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Η ιδέα του RoboAutism ξεκίνησε από μία παρατήρηση, ότι τα οφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα αν η ρομποτική μεταφερόταν σε μια άλλη συνθήκη με λίγα παιδιά που έχουν τις ίδιες ανάγκες. Οπότε ουσιαστικά μιλάμε για βιωματικά εργαστήρια, δηλαδή τα παιδιά θα ασχολούνται με τη ρομποτική, θα κατασκευάζουν, θα προγραμματίζουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα καλύπτει τις δικές τους ανάγκες.
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 ετών και οι ομάδες θα είναι έως τριών ατόμων, ενώ τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί για να περιλαμβάνουν τρία αντικείμενα, όπως ρομποτική και 3D σχεδίαση.
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής που συμμετέχει στο εγχείρημα, ανέφερε ότι τα εργαστήρια έχουν διάρκεια περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, με στόχο τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες αλληλεπίδρασης και συνεργασίας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Η παιδοψυχίατρος και διδάκτορας Ιατρικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μαθαίνουν ιδιαίτερα μέσω των ενδιαφερόντων τους, και ένα καλά οργανωμένο εργαστήριο μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή τους.
Το Σάββατο 26 Απριλίου, οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου RoboAutism διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση, όπου γονείς και παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ