Με το σύνθημα «δεν είναι αργία, είναι απεργία» τα εργατικά συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και διαδήλωσαν στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αυξήσεις μισθών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινά το μακρινό 1886, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο Σικάγο, οι οποίες βάφτηκαν με αίμα. Η πολυπληθέστερη πόλη του Ιλινόις θεωρούταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους εργάτες να προχωρούν σε απεργίες, διεκδικώντας οκτάωρη εργασία. «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν από τους εργαζόμενους στο Σικάγο.
Όπως προκύπτει, περισσότερα από 130 χρόνια μετά, αυτά τα αιτήματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ στην Ελλάδα, με τον κόσμο σε διάφορες περιοχές της χώρας να βγαίνει στους δρόμους ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν καλέσματα σε διαφορετικά σημεία στις 10:30 (1/5), με τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης να καταθέτουν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών στο μνημείο που βρίσκεται στο πάρκο Αρχαίας Αγοράς. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Άγαλμα Βενιζέλου, τα συνδικάτα, προεξάρχοντος του ΠΑΜΕ, έγινε μεγαλειώδης συγκέντρωση με ομιλίες, πανό και συνθήματα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα, με τους διαδηλωτές να κρατούν από ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι. Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς την οδό Τσιμισκή μέσω της Αγίας Σοφίας. Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου τα συνδικάτα άναψαν καπνογόνα φωνάζοντας «κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» και συνέχισαν μέχρι και τον σταθμό Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εργατών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα δουλειάς, με τα εργατικά δυστυχήματα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.
Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων καθόλη τη διάρκεια της πορείας, ενώ όλα τα συνθήματα και τα πανό είχαν ως επίκεντρο τα αιτήματα για καλύτερους μισθούς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ενώ πολλά εξ αυτών είχαν και αντιπολεμική χροιά, για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορους δρόμους, έως ότου ολοκληρωθεί και η κατάθεση στεφάνων στον σταθμό Βενιζέλου, με την κίνηση να αποκαθίσταται στην Εγνατία περίπου στη 1 το μεσημέρι.
Κατάθεση στεφάνων έξω από το ΕΚΘ και απαίτηση για καλύτερες εργασιακές συνθήκες
Κάλεσμα δόθηκε και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης (1/5), όπου το «παρών» έδωσαν μέλη συνδικάτων, καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου Αρχαίας Αγοράς.
«Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν νέα ζητούμενα. Τα εργασιακά δικαιώματα υποβαθμίζονται. Χρειαζόμαστε συλλογικές συμβάσεις και καλύτερες αμοιβές, για να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν αγοραστική δύναμη. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τα δικαιώματα της εργασίας. Ρεπό, που δεν πληρώνονται, νέες αναγγελίες για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης… Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, αλλά καμία κοινωνική τάξη δεν καλοπερνάει. Χρειάζεται να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες εργασίας να βρουν μια απάντηση και στις ευρωεκλογές που έρχονται», τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Σήμερα γίνεται πράξη το σύνθημα πολλών ετών, η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως αργία και τη μεταφέρει στις 7 Μαΐου. Τα συνδικάτα τιμούν αυτή τη μέρα και τους αγώνες. Τα αιτήματα σήμερα, όπως και τότε, είναι το 8ωρο, οι 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ύπνο. Βλέπουμε ρήγματα για το 8ωρο, για το πενθήμερο και όλα αυτά ενώ ο μισθός είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο κόσμος δεν καλύπτεται από ΣΣΕ, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας μετά από τόσα χρόνια δεν σταματά. Συνεχίζεται».
Στα πάγια αιτήματα των εργατών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας: «Τιμούμε τους αγώνες των εργαζόμενων, τιμούμε τους νεκρούς που δώσαμε τη ζωή τους για να έχουνε καλύτερες συνθήκες εργασίας, διεκδικούμε βελτίωση των μισθών μας και των συνθηκών εργασίας μας».
«Είναι ημέρα απεργίας, μνήμης και αγώνα. Είναι επίκαιρη μέρα, γιατί τα εργατικά δικαιώματα θίγονται στη χώρα μας. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι γεγονός. Οι συνθήκες εργασίας είναι ακόμα πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές. Όπως βλέπουμε, τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών αυξάνονται στη χώρα», υπογράμμισε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας υγείας & ασφάλειας στην εργασία της ΓΣΕΕ.
Δείτε επίσης: Η POLITIC συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΜ-Θ