Εργαζόμενοι στους δήμους για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας

Εργαζόμενοι στους δήμους για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας

Τους κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας που λειτουργούν στους δήμους (Υπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικά Φαρμακεία) και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, επισημαίνει μέσω επιστολής προς τα αρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τον ΕΟΔΥ ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.).

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ. για τα Υπνωτήρια Αστέγων και τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων προτείνεται «η άμεση αποσυμφόρηση τους μέσω ανοίγματος κάποιων άλλων χώρων για προσωρινή φιλοξενία όπου η λειτουργία τους θα υποστηριχθεί με το προσωπικό των δημοτικών δομών που σταμάτησαν τη λειτουργία τους (δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ)».

Επίσης οι εργαζόμενοι ζητούν την «την άμεση χορήγηση θερμομέτρων μετώπου έτσι ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της δομής να μπορεί να ελέγχει τους ωφελούμενους». Τονίζεται πως ειδικότερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «η πληρότητα των κλινών για τους άστεγους αγγίζει το 100% και είναι επιτακτική ανάγκη να μένει το 1/4 των ωφελούμενων αναλογικά με την δυνατότητα των κλινών για να μπορέσει να τεθεί σε καλύτερο έλεγχο η κατάσταση και μετέπειτα να θεσπιστεί η υποχρεωτική 24ωρη διαμονή εντός της δομής».

Για τα Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας με μειωμένο ωράριο και εξυπηρέτηση κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού αποκλειστικά για θέματα ατομικής υγιεινής (πλυντήρια και μπάνια), ενώ για τα Κοινωνικά Συσσίτια των δήμων επισημαίνεται πως η διανομή φαγητού μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα (δίνοντας δύο φαγητά) και να μην παρέχεται η δυνατότητα σίτισης στις τραπεζαρίες.

Για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία προτείνεται αναστολή των προγραμματισμένων διανομών για τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και διακοπή της διαδικασίας παραλαβής νέων αιτήσεων, ενώ για τα Κοινωνικά Φαρμακεία συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού και μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Τέλος, συνέχιση της λειτουργίας αλλά με μειωμένο ωράριο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού προτείνεται και για τα Κέντρα Κοινότητας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, «εξυπηρετούν ωφελούμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, πάσχουν από διάφορες παθήσεις και από μεταδιδόμενα νοσήματα, γεγονός που επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση».

Α.Καρ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play