“Αισθανόμαστε ιδιαίτερα μεγάλη τιμή όταν εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο εξωτερικό”

“Αισθανόμαστε ιδιαίτερα μεγάλη τιμή όταν εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο εξωτερικό”

Μέλος της Ομάδας F-16 «ΖΕΥΣ», ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτρης Βολακάκης, ιπτάμενος επίδειξης της ειδικής αυτής Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, βρέθηκε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, μαζί με τα λοιπά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους μπροστά σε χιλιάδες θεατές κάθε ηλικίας. Με το ειδικό πρόγραμμά της η ομάδα έκλεισε και τον κύκλο των εμφανίσεων της εκτός της χώρας, ενώ μάλιστα ετοιμάζεται να γιορτάσει την πρώτη της επέτειο. “Η ομάδα υπάρχει από το 2010 και σε μερικούς μήνες κλείνουμε δέκα χρόνια από τη γέννησή της” δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο κ.Βολακάκης, που απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ- ΜΠΕ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους της Μονάδας Αεροπορικών Επιδείξεων, όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας, ώστε να φέρει εις πέρας την ειδική αποστολή της.
“(‘Οταν παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας εκτός Ελλάδας μπροστά σε κόσμο) αισθανόμαστε ιδιαίτερα μεγάλη τιμή γιατί εκπροσωπούμε τι χώρα μας στο εξωτερικό. Φέτος, για παράδειγμα, την εκπροσωπήσαμε στη Σλοβακία, στο Βέλγιο και στην Αυστρία τους τελευταίους μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Τιμά ιδιαίτερα την Ομάδα και την Πολεμική Αεροπορία, πιστεύω και εμάς ιδιαίτερα, που εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο εξωτερικό, πιστεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, τόνισε ο εις εκ των μόλις δύο ιπταμένων επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16  «ΖΕΥΣ».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ για το κατά πόσον η συγκεκριμένη θέση- στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και ο έτερος συνάδελφος του- είναι μια θέση στην οποία θα ήθελε να βρίσκεται κάθε πιλότος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Έλληνας Ιπτάμενος απάντησε θετικά και εν συνεχεία εξήγησε πως από τη στιγμή που ένας πιλότος είναι ένας “ετοιμοπόλεμος Ιπτάμενος στα F-16” έχει “όλα τα απαραίτητα κριτήρια για να κάνει και αυτό που κάνουμε τώρα”.
“Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε πιλότος μαχητικών, παρόλα αυτά χρειάζεται μια ιδιαίτερη εκπαίδευση και ανά τρία χρόνια, όταν αλλάζουμε, γίνεται ο προηγούμενος Ιπτάμενος Επιδείξεων αυτός που εκπαιδεύει τον επόμενο” εξήγησε επί της διαδικασίας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Βολακάκης, και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση για να γίνει Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων ένας πιλότος, χρειάζεται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά και να το θέλει: “να έχεις κάποια  εμπειρία, να είσαι εκπαιδευτής στον τύπο του μαχητικού αεροσκάφους, χαρακτηριστικά τα οποία ο καθένας, εφόσον τα αποκτήσει και εφόσον το θέλει, θα δηλώσει την επιθυμία του και η Ομάδα αντίστοιχα θα διαλέξει τον επόμενο Ιπτάμενο Αεροπορικών Επιδείξεων”. “Λόγω χρόνου” πάντως ο κ.Βολακάκης σημείωσε πως δεν γίνεται να γίνουν όλοι Ιπτάμενοι Αεροπορικών Επιδείξεων, “έχουμε παρόλα αυτά όλοι τις δυνατότητες να το κάνουμε αυτό”.
Ο σκοπός της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ»
“Σκοπός της Ομάδας είναι να συμμετέχει σε διεθνείς αεροπορικές επιδείξεις και αεροπορικά σόου και εδώ στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδας, καθώς και να πραγματοποιεί μεμονωμένες επιδείξεις ανάλογα με το πρόγραμμα. Αυτό που κάνουμε είναι μια αεροπορική επίδειξη 12 λεπτών μεμονωμένη με ένα μαχητικό αεροσκάφος  F-16 C Block 52+ και είμαστε υπό την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας”, περιέγραψε ο Επισμηναγός (Ι), Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας «ΖΕΥΣ», που δεν παρέλειψε να τονίσει πως συνολικά η Ομάδα λειτουργεί με ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.
“Η ομάδα αποτελείται από ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό από την 115 Πτέρυγα Μάχης, είμαστε δύο οι Ιπτάμενοι, που κάνουμε την επίδειξη ανά τρία χρόνια. Πέρα από τους δύο Ιπταμένους και το προσωπικό, η Ομάδα έχει και δύο φοιτητές οι οποίοι παρουσιάζουν το πρόγραμμα, όπως και τέσσερις παρατηρητές ασφαλείας, οι οποίοι επίσης συνεργάζονται με τον Ιπτάμενο της επίδειξης και film crew (κινηματογραφικό συνεργείο), επίσης Ιπταμένους, οι οποίοι βιντεοσκοπούν την κάθε επίδειξη. Εκτός από εμάς, υπάρχει και η τεχνική υποστήριξη, που μας στηρίζει πάντα όπου πάμε, είτε εκτός είτε εντός Ελλάδας, είναι αυτοί που φροντίζουν, έτσι ώστε τα αεροπλάνα μας να είναι έτοιμα για την επίδειξη” σημείωσε ο κ.Βολακάκης.
Μια σύνθετη διαδικασία
Η επίδειξη, όπως εξήγησε ο κ.Βολακάκης, είναι αποτέλεσμα μια σύνθετης διαδικασίας: “(πρόκειται για μια διαδικασία επίδειξης που) θα λέγαμε όσο εντυπωσιακή είναι, τόσο και επικίνδυνη είναι, καθώς εκτελούνται διάφοροι ελιγμοί, ελιγμοί τους οποίους κάνουμε και στην καθημερινότητά μας, απλά ως δουλειά, έτσι κι αλλιώς, αλλά στην περίπτωση μιας επίδειξης αυτοί γίνονται κοντά στο έδαφος και το ρίσκο είναι λίγο πιο ανεβασμένο. Υπάρχουν όμως μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες ακολουθούμε, για να είμαστε πάντα ασφαλείς και εν συνεχεία εντυπωσιακοί”, τόνισε ο Έλληνας Επισμηναγός (Ι) Ιπτάμενος.
Περιγράφοντας πάντως τις συνθήκες της πτήσης που για τους απλούς πολίτες φαντάζει μια δυναμική, αλλά και παραμέτρους ψυχαγωγίας διαδικασία, ο κ.Βολακάκης εξήγησε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πως τη διαδικασία του προγράμματος επίδειξης δεν είναι εύκολο να την απολαύσει ο Ιπτάμενος Επιδείξεων: “είσαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις, οι ταχύτητες είναι μεγάλες, ο χρόνος αντίδρασης είναι μικρός, είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι με αποτέλεσμα να είσαι για 12 λεπτά σε μια απόλυτα συγκεντρωμένη πτήση. Δεν έχεις χρόνο να χαλαρώσεις και να απολαύσεις αυτό που κάνεις. Θα το απολαύσω την ώρα που θα πετάει ο Γιώργος (σ.σ Επισμηναγός Γεώργιος Παπαδάκης, ο έτερος σήμερα Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας “Ζευς”) και θα το βλέπω από κάτω…”, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Βολακάκης περιέγραψε αυτό που ζει ο ίδιος, αλλά και κάθε συνάδελφος του, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε αυτή τη θέση στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

Ένας «ΖΕΥΣ» που εκπαιδεύει και άλλες αεροπορίες με τον κεραυνό του επαγγελματισμού του
Θετικά απάντησε ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Βολακάκης και στο αν η ελληνική ομάδα πλέον εκπαιδεύει και άλλους πιλότους επιδείξεων, κάτι που σημαίνει πως αναγνωρίζεται και με αυτό τον τρόπο η αρτιότητα των διαδικασιών που ακολουθεί η Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας: “σωστά, πριν από τέσσερα χρόνια, ο τότε Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων, ο Γιώργος Ανδρουλάκης ,εκπαίδευσε τον αντίστοιχο Πολωνό Ιπτάμενο Επιδείξεων και οι Πολωνοί από τότε και μετά είναι εκπαιδευμένοι σε παρόμοιο πρόγραμμα που κάνουμε εμείς από την ελληνική Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων” εξήγησε.
Θα αλλάζατε αυτό που κάνετε; “Όχι, σαφώς και όχι, είναι ιδιαίτερη τιμή, με τιμά εμένα σαν Ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας να είμαι και Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων”, κατέληξε ο Έλληνας Ιπτάμενος, λίγο πριν επιστρέψει στα καθήκοντα του και στον χώρο των αεροπορικών δρώμενων στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Σωτήρης Κυριακίδης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading