Βιέννη, Παρίσι και Ρώμη έχουν την τιμητική τους – Σε ορεινά χωριά προσανατολίζονται όσοι μείνουν Ελλάδα
Αισιόδοξα ξεκίνησε η φετινή σεζόν για τα τουριστικά γραφεία της πόλης με τις κρατήσεις για χριστουγεννιάτικες διακοπές να έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με το τελευταίο προπανδημικό έτος, το 2019. Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ).
Όπως περιγράφει ο ίδιος, εδώ και λίγες ημέρες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19 σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αυστρία, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για κρατήσεις, που είχε προσωρινά «παγώσει» με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού.
«Όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα σε χώρες όπως η Αυστρία και εμφανίστηκε η “Ομικρον”, είχαμε μια κάμψη, υπό την έννοια ότι δεν γίνονταν πολλές κρατήσεις, αλλά δεν ακυρώθηκαν ταξίδια. Εδώ και δύο ημέρες περίπου, μετά την ανακοίνωση ότι οι χώρες αυτές όχι απλά ανοίγουν, αλλά θα λειτουργήσουν και οι χριστουγεννιάτικες αγορές τους, που αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους επισκέπτες, έχουμε ξανά κινητικότητα για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι περισσότερες αναχωρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου και αφορούν ταξίδια πέντε έως επτά ημερών εντός Ευρώπης, με πιο δημοφιλείς προορισμούς τη Βιέννη, το Παρίσι, τη Ρώμη, τις περιοχές της Ελβετίας, τα γραφικά χωριά της Αλσατίας, κοντά στα γερμανοελβετικά σύνορα, αλλά και το Βερολίνο. Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς είναι και η παγωμένη Ισλανδία, τόσο λόγω της στενά συνδεδεμένης με τις γιορτές πόλης του Ρέκιαβικ όσο και χάρη στο γεγονός ότι θεωρείται πολύ ασφαλής χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Ωστόσο, λόγω του σημαντικά υψηλότερου κόστους, σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Ρέκιαβικ προσελκύει σαφώς μικρότερο αριθμό Θεσσαλονικέων.
Ρεβεγιόν στην…παραλία
Χριστούγεννα στις αμμουδιές της Καραϊβικής φαίνεται ότι επιθυμούν να κάνουν άλλοι Θεσσαλονικείς, που διαθέτουν τον αναγκαίο προϋπολογισμό για μια υπερατλαντική απόδραση, με την Κούβα να επανέρχεται στα ταξιδιωτικά τους όνειρα για τις φετινές γιορτές, με ταξίδια διάρκειας εννέα έως 11 ημερών, σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, ενώ και το Περού ξαναμπαίνει στον προγραμματισμό των Θεσσαλονικέων, χάρη κυρίως στο Μάτσου Πίτσου. Από την άλλη μεριά, οι προορισμοί της Ασίας εξακολουθούν να είναι «παγωμένοι», όπως κι εκείνοι στην Αφρική, κυρίως μετά την εμφάνιση της «Όμικρον».
Για σκι προετοιμάζονται όσοι επιλέξουν το εσωτερικό
Αναφορικά με τα ταξίδια εσωτερικού, υπάρχει μεν κινητικότητα, αλλά οι υποψήφιοι ταξιδιώτες εμφανίζονται πιο «μαζεμένοι», ενδεχομένως και για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Οι ορεινοί προορισμοί, λέει, έχουν αναμενόμενα την τιμητική τους, με το Πήλιο, την Αράχωβα, τα γραφικά χωριά της δυτικής Μακεδονίας και τις περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. «Η κίνηση για προορισμούς εσωτερικού δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και κακή, όταν βλέπω πληρότητες της τάξης του 70% σε κάποια ξενοδοχεία. Θα έλεγα πως είναι η αναμενόμενη βάσει συνθηκών», σημειώνει.
Τέλος, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι ταξιδιώτες αποφεύγουν πλεόν τα ατομικά ταξίδια με βάσει τις δικές του προτιμήσεις καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ταξιδεύουν μαζί με άλλους ανθρώπους. Εξίσου μεγάλη, καταλήγει, είναι η πτώση στα «custom made» γαμήλια ταξίδια κατά την περίοδο των εορτών, που προ πανδημίας ήταν πολύ περισσότερα.
Δείτε επίσης: ΑΠΘ: Φοιτητές καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά και θεραπευτικά βότανα
- Η σημερινή ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής
- Λέμονγκρας: Μια παράσταση εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα στο Θέατρο 104
- Νέα διάσταση στην αντιπαράθεση της ΕΕ με την Κίνα
- Ο χαιρετισμός του Μασκ, η επένδυση στον Τραμπ και η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς
- Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία