Έβδομο Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολίτικων/Αραβικών Χορών

Έβδομο Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολίτικων/Αραβικών Χορών

Σκηνές από τις “ Χίλιες και μια Νύχτες”  θα ζωντανέψουν  μέσα από τις χορογραφίες  καταξιωμένων χορευτριών χορών της Ανατολής, προερχόμενων από 15 χώρες, στο  7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολίτικων/Αραβικών Χορών που θα πραγματοποιηθεί 17-20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ καταξιωμένες δασκάλες και δάσκαλοι ανατολίτικου χορού από διάφορες χώρες θα διδάξουν τα μυστικά της τέχνης τους, τα διαφορετικά είδη και στιλ σε σεμινάρια στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή  επαγγελματίες και ερασιτέχνιδες χορεύτριες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.  
Κεντρικός άξονας της διοργάνωσης είναι η ανατολίτικη/αραβική κουλτούρα και λαογραφία.  «Οι ανατολίτικοι χοροί έχουν σχέση με τις παραδόσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Έχουν σχέση με την καθημερινότητα των λαών, από το πώς ζούσαν, πώς διασκέδαζαν, μέχρι το πώς παντρεύονται. Έχουν τις ρίζες τους στους φολκλορικούς χορούς, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και  με τη “μετανάστευσή” τους στη Δύση, οι χοροί αυτοί έγιναν χοροί σκηνής. Δηλαδή ξεκίνησαν από φολκλορικοί και έγιναν χοροί που χορεύονται επί σκηνής» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χορευτής-χορογράφος ανατολίτικων Νικόλας Καζάκος, ο οποίος μαζί με την ομότεχνή του Λία Βέρρα διοργανώνει το Φεστιβάλ.
“ Το παράδοξο είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, τους χορούς αυτούς τους χορεύουν επί σκηνής ξένες χορεύτριες. Μόνο στην Τουρκία και στον Λίβανο χορεύουν ντόπιες χορεύτριες, ίσως επειδή αυτές οι χώρες είναι πιο εξευρωπαϊσμένες, σε σχέση με τις άλλες όπου είναι πιο συντηρητικές και πιο κλειστές οι κοινωνίες και η θέση της γυναίκας είναι διαφορετική. Όμως, ο χορός δεν παύει να είναι μέρος της διασκέδασης των λαών αυτών στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις όπως πχ στους γάμους όπου χορεύουν οι ίδιοι αλλά φέρνουν και επαγγελματίες χορεύτριες. Στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον για τους ανατολίτικους χορούς και μάλιστα κάποια γυμναστήρια τους έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους. Μάλιστα οι Ελληνίδες  μαθαίνουν πιο εύκολα αυτούς τους χορούς γιατί μπορούν να κάνουν με ευκολία τις κινήσεις της λεκάνης” αναφέρει η Λία Βέρρα. 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ( στο Grand Hotel Palace) εκτός από τα σεμινάρια περιλαμβάνει χοροθεατρικές παραστάσεις με κεντρικό άξονα την ανατολίτικη/αραβική κουλτούρα και λαογραφία, bazaar καθώς και διεθνή διαγωνισμό χορού ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Τιμώμενο πρόσωπο ,ειδική καλεσμένη για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σταρ του Λιβάνου, Elissar. Στο πλαίσιο το προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις για το κοινό. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις  17/10 το  πάρτι γνωριμίας με Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες (ώρα 21:00) με ελεύθερη είσοδο. Η είσοδος θα είναι έναντι εισιτηρίου  στις 18/10 στο εναρκτήριο gala με σόου από διεθνείς σταρ σε μια παράσταση αφιερωμένη στην ποικιλομορφία των αραβικών χορών (21:00), στις 19/10 στο  «Grand Gala», με πρωταγωνιστές καταξιωμένους χορευτές του είδους (21:30) και στις 20/10 με το σόου των δασκάλων με θέμα “ Χίλιες και μια Νύχτες” (21:30).
Αγγέλα Φωτοπούλου
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play