Εξαγωγές και καινοτομία: Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα

Εξαγωγές και καινοτομία: Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προσφέρει στους επενδυτές πολύ μεγάλη ταχύτητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε λίγους μήνες, μέσω της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που υποστηρίζει την έκδοση διοικητικών αποφάσεων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει πρακτικά την ΤΝ στη δημόσια διοίκηση, σημειώνοντας την τεράστια βελτίωση που παρατηρείται σε επίπεδο χρόνου και κόστους στο Κτηματολόγιο.

Κάθε μήνα παρατηρείται μείωση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις καθυστερήσεις στις μεταγραφές ακινήτων, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στις διαδικασίες. «Σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε μηδενίσει τις καθυστερήσεις και να προσφέρουμε πολύ μεγάλες ταχύτητες στην αγοραπωλησία ακινήτων σε κάθε επενδυτή», πρόσθεσε. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο «akinita.gov.gr», όπου οι επενδυτές σε κτηματογραφημένες περιοχές μπορούν να αποκτούν πιστοποιητικό μεταγραφής σε μόλις μία εργάσιμη ημέρα.

Αναφερόμενος σε άλλους τομείς, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης της ΤΝ επεκτείνονται και στους τομείς της υγείας και της δικαιοσύνης, με σκοπό να δείξουν στους επενδυτές και τους κοινοτικούς εταίρους ότι η Ελλάδα προχωρά σε καινοτόμες λύσεις με στόχο την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Κυρανάκης ανέφερε επίσης ότι υπεγράφησαν πέντε σημαντικές συμβάσεις για την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, με στόχο τη λειτουργία 13 μικροδορυφόρων ελληνικής κυριότητας έως το 2026, που θα παρέχουν γεωεπισκοπικά δεδομένα για ποικίλες εφαρμογές.

Στον τομέα της ψηφιακής ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει προοδεύσει σημαντικά στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ωστόσο παραμένει πίσω σε τομείς όπως οι ψηφιακές υποδομές, γεγονός που την ωθεί να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Στράτος Σιμόπουλος, τόνισε την ανάγκη πραγματικής σύνδεσης βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και την ανάπτυξη της ανοιχτής καινοτομίας, προτείνοντας περισσότερα προγράμματα που θα απαιτούν τη συμμετοχή βιομηχανικών εταίρων.

Ο Τάσος Βασιλόπουλος της DHL Hellas ανακοίνωσε την επερχόμενη λειτουργία υπεραυτόματου συστήματος εκτελωνισμών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα προσφέρει σημαντικά κέρδη χρόνου στις διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα υπεραυτόματα κέντρα διαλογής που ήδη λειτουργούν στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Κετικίδης, επισήμανε την πρόοδο της Ελλάδας στον δείκτη DESI, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις αδυναμίες στην ψηφιακή εκπαίδευση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις ΜΜΕ.

Η Ελλάδα θα προσφέρει στους επενδυτές πολύ μεγάλη ταχύτητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων, Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σε τεράστια βελτίωση σε επίπεδο χρόνου και κόστους, Είναι αναγκαία η πραγματική σύνδεση βιομηχανίας και έρευνας για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Loading