«Εξειδικευμένος και εξατομικευμένος πλέον ο τρόπος προσέγγισης του κάθε ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα»- Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ

«Εξειδικευμένος και εξατομικευμένος πλέον ο τρόπος προσέγγισης του κάθε ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα»- Εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ

«Με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση το αίτημα που διατυπώνει το κάθε προσφυγόπουλο καθώς και το προφίλ του, με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού θα γίνεται πλέον η φιλοξενία σε ξενώνες των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων». Αυτό ξεκαθάρισε, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με θέμα «Η παιδική προστασία ως δικαίωμα και η προστατευτική φύλαξη ως κράτηση: Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, αναφερόμενη η κ.Αγαπηδάκη στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου που προβλέπει την κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων ανηλίκων, επισήμανε ότι «είναι ένα βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του πλαισίου παιδικής προστασίας, που θα εστιάζει στον εξειδικευμένο και εξατομικευμένο τρόπο προσέγγισης του κάθε παιδιού».

Σε ό,τι αφορά τα safe areas στα νησιά, θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ όσα από τα safe zones της ηπειρωτικής χώρας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές παιδικής προστασίας, θα κλείσουν.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς ταλαντεύσεις που θα αφορά το παιδί από τη φιλοξενία μέχρι την ενηλικίωση, αλλά και μετά την ενηλικίωσή του», τόνισε από την πλευρά της η συντονίστρια των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, Ίριδα Πανδίρη.

Μιλώντας εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ο κ. Παναγιώτης Ζευγολατάκος υπενθύμισε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο υπήρχαν 70 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε προστατευτική κράτηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός είναι μόλις επτά. «Πλέον ο χρόνος κράτησης είναι ο απολύτως απαραίτητος. Θεωρώ ότι με τα νέα μέτρα θα εξαλειφθεί η προστατευτική φύλαξη που επιβαρύνει και τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους αστυνομικούς» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η κ.Κέλλυ Νάμια εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και υπογράμμισε το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας, στο πλαίσιο των οποίων μεταφέρθηκαν περίπου 100 παιδιά από την προστατευτική φύλαξη σε δομές φιλοξενίας.

Μεγάλη η διαρροή προσφύγων από την εκπαίδευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, στην εισήγησή της η Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις υποδομές στα σχολεία για την εκπαίδευση των προσφύγων, «μη συστηματική» την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε τάξεις με πρόσφυγες και «αναγκαία» την παροχή περισσότερων εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης, καθώς και τη χαρτογράφηση της εκπαιδευτικής ένταξης των παιδιών σε όλη την επικράτεια.

Την έκταση του προβλήματος της εκπαίδευσης των προσφύγων αποτυπώνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κουφονικολάκου από δομές φιλοξενίας όπου καταγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών άνω των 4 ετών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Ενδεικτικά, στα Διαβατά ο μαθητικός πληθυσμός αριθμεί 305 παιδιά και πάνε στο σχολείο τα 35, στη Ριτσώνα 1.017 και πάνε σχολείο τα 50, στον Ελαιώνα 609 και πάνε στο σχολείο τα 22.

Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του δικτύου PICUM – Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants και την υποστήριξη των δωρητών του.

Φωτογραφία αρχείου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play