Εξελίξεις στην ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Εξελίξεις στην ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Με τη χρήση εργαλείων και αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι δυνατή η ανίχνευση, αξιολόγηση και κατανόηση νέων πληροφοριών ασφάλειας και ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία αυτή αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της διαχείρισης ασφαλείας, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς απαιτείται η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που να συμμορφώνονται με τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που επικεντρώθηκε στην εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακοεπαγρύπνηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024.

Στη στρογγυλή τράπεζα, την οποία οργάνωσε και συντόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης, συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Παναγιώτης Μπαμίδης, πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ, και ο Giovanni Furlan, επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας Φαρμάκων στη Pfizer. Η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα παραμένει καθοριστική στη διαδικασία, καθώς η κλινική αξιολόγηση των ευρημάτων από ειδικούς είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του ΑΠΘ αποτελεί κίνητρο για τη φαρμακοβιομηχανία, και σύμφωνα με τον κ. Παπαζήση, αναμένονται συνεργατικές δράσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ασθενών και τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.

Loading

Play