Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία παρουσίασαν μείωση τον Ιούλιο, παρόλο που η θερινή σεζόν ξεκίνησε δυναμικά τον Απρίλιο, όπως αναφέρουν οι φορείς του τουρισμού της περιοχής.
Οι Έλληνες επισκέπτες στην Πιερία αυξάνονται, καθώς πολλοί επιλέγουν τα παράλια της ηπειρωτικής χώρας για τις διακοπές τους φέτος, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που καθιστά λιγότερο οικονομικά συμφέρουσα την μετάβαση στα νησιά. Ωστόσο, η αύξηση των Ελλήνων τουριστών δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες που σημειώνονται στις οδικές αφίξεις από τη ρουμανική αγορά. Στους δρόμους της Πιερίας παρατηρούνται φέτος σημαντικά λιγότερα αυτοκίνητα με ρουμανικές πινακίδες, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με τις αξιοσημείωτες εξελίξεις γύρω από την ενσωμάτωσή της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
«Ο υπολογισμός μας δείχνει πτώση στις οδικές αφίξεις από Ρουμανία περίπου 40%. Αυτή η μείωση μπορεί να αποδίδεται στη μερική ενσωμάτωσή της στη Σένγκεν, όπου οι διαδικασίες έχουν καταργηθεί για τις αεροπορικές πτήσεις, αλλά όχι ακόμα για τις οδικές. Έτσι, οι Ρουμάνοι ενδέχεται να προτίμησαν φέτος τα αεροπορικά ταξίδια, αποφεύγοντας την πολύωρη διαδικασία, σε προορισμούς που παλαιότερα δεν ήταν τόσο προσβάσιμοι», προσθέτει ο κ. Τσιτλακίδης, ο οποίος αναμένει ότι οι κανονισμοί της Σένγκεν θα ισχύσουν και για τις οδικές μεταφορές από τις αρχές του 2025 ή ίσως νωρίτερα, ενδεχομένως από τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, πάντως, οι διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της Ελλάδας, κυρίως μετά τα μέσα Ιουνίου, «δεν ενισχύουν το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Όσον αφορά την τρέχουσα θερινή περίοδο, ο κ. Τσιτλακίδης παρατηρεί ότι αυτή ξεκίνησε «ομαλά και ελπιδοφόρα». Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας ήταν αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, με προοπτικές για μια καλή σεζόν. Ωστόσο, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος εκπροσωπούν το 60%-65% των συνολικών διανυκτερεύσεων στην περιοχή, και οι ενδείξεις για τους συγκεκριμένους μήνες δεν είναι το ίδιο θετικές όσο κατά την αρχή της περιόδου. «Γενικά εκτιμάται ότι οι πληρότητες μειώθηκαν κατά 25%-30% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των μειωμένων αφίξεων από τη Ρουμανία. Η ελληνική παρουσία, ειδικότερα των οικογενειών, είναι αυξημένη, γεγονός που ίσως σχετίζεται με την άνοδο στα ναύλα των πλοίων. Έχουμε επισκέπτες από την κεντρική και νότια Ελλάδα, κυρίως από το Λεκανοπέδιο, που ανακαλύπτουν την Πιερία, τον Όλυμπο και άλλα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, πραγματοποιώντας ένα οδικό ταξίδι με έναν «τακτοποιημένο» προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν είναι αρκετοί για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη Ρουμανία. Η Ρουμανία παραδοσιακά πρωτεύει στη λίστα με τις εθνικότητες των κυριότερων επισκεπτών στην Πιερία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Γερμανία, αλλά φέτος φαίνεται ότι χάνει την πρωτοκαθεδρία», σημειώνει ο κ. Τσιτλακίδης.
Όσον αφορά τον Αύγουστο, αν και μέχρι στιγμής παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ότι τελικά θα αποδειχθεί καλύτερος, έστω με κρατήσεις και επισκέπτες «της τελευταίας στιγμής». «Ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα εξελιχθεί τελικά καλύτερα από τον Ιούλιο, κάτι που θα αποδειχτεί στην πράξη, με την υποστήριξη της ελληνικής αγοράς, η οποία γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο φέρνει συχνά νέες αφίξεις», τονίζει ο κ. Τσιτλακίδης.
Σχετικά με νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Πιερία, αναφέρει ότι υπάρχει κινητικότητα, με αδειοδοτημένες επενδύσεις (οι οποίες, ωστόσο, είναι σε μονοψήφιο αριθμό και κατά κύριο λόγο μικρές) καθώς και πρότζεκτ που βρίσκονται υπό εξέταση για το μέλλον. Υπό εξέλιξη είναι και η διαβούλευση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού, που θα δημιουργήσει έναν εθνικό χάρτη και θα καθορίσει πολλά επόμενα βήματα.
Αναμένοντας τις εξελίξεις, ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτει ότι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους τουρίστες είναι η Παραλία της Κατερίνης και η Ολυμπιακή Ακτή, καθώς και δευτερευόντως η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και το Λιτόχωρο, καθώς και ορεινοί προορισμοί όπως το Ελατοχώρι. «Καλούμε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την περιοχή μας, η οποία προσφέρει περισσότερα από το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα. Έχουμε το μυθικό βουνό του Ολύμπου, που είναι επισκέψιμο καθόλη τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς και κοντινές περιοχές όπως τα Μετέωρα και η Βεργίνα», καταλήγει ο κ. Τσιτλακίδης.