Εξωστρέφεια το “κλειδί” για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης – Thessaloniki Summit 2019

Εξωστρέφεια το “κλειδί” για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΝΑ Ευρώπης – Thessaloniki Summit 2019

Η εξωστρέφεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και, ταυτόχρονα, “ κλειδί” για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας τόσο για τις ίδιες τις χώρες που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και για το σύνολο των χωρών της ευρύτερης περιοχής, επισημάνθηκε στη διάρκεια της θεματικής για την ενέργεια, στο πλαισιο του Thessaloniki Summit 2019, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ,όπως ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και ενεργειακές διασυνδέσεις με άλλες χώρες της περιοχής όπως τη Βόρεια Μακεδονια και την Τουρκία και έκανε λόγο επίσης για την επιμήκυνση της περιόδου χρηματοδότησης απο την ΕΤΕπ έργων φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα σημάδι καλής συνεργασίας που μπορούν να έχουν χώρες της ευρύτερης περιοχης, χώρες με κοινά συμφέροντα και ιδιαιτερότητες.
Εξάλλου, τόνισε ότι “ είμαστε πολυ κοντά σε συμφωνία με τα χρηματιστήρια (ενέργειας) της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας” και σε σχέση με τον στόχο της απολιγνιτοποίηση είπε πως ειναι κάτι ου θα πρέπει να προχωρήσει και στις γειτονικές χώρες.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, είπε πως η ενεργειακή ολοκλήρωση αργεί ακόμη για ποικίλους λόγους με βασικότερο λόγο ότι δεν υπάρχει ενεργειακή διαφοροποίηση στις πηγές. Εχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει πολύ σπουδαία βήματα στην εξισορρόπηση του ενεργειακού μείγματος.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι η γεωπολιτική σταθερότητα και το άνοιγμα της Ελλάδας στα Βαλκάνια ειναι βασικό στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας, προσθέτοντας πως η ενεργειακή ασφάλεια δεν ειναι μια έννοια που έχει στατικότητα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Κ. Ανγκούσιεφφ, αναφέρθηκε στην ενεργειακή διασύνδεση της χώρας του με την Ελλάδα, λέγοντας πως αυτή η εξέλιξη καθιστά τη Βόρεια Μακεδονία πιο ανταγωνιστική στον τομέα του φυσικού αερίου. “ Ειμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διαγωνισμό και τη δημοπρασία στις αρχές του επόμενου έτους. Ελπίζω ότι και από την ελληνική πλευρά θα δούμε την ίδια δυναμική ώστε να κατασκευαστεί ο αγωγός σύντομα. Νομίζω ότι, πολύ σύντομα ο αγωγός θα αποτελέσει πραγματικότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διευθύνουσα σύμβουλος, από βουλγαρικής πλευράς, της εταιρίας IGGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το έργο του αγωγού IGB ειναι ένας παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι στην περιοχή.
Οι εργασίες κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας). Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος (bcm) με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα. 
Σημειώνεται ότι ο αγωγός προάγει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των οδεύσεων του φυσικού αερίου, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου.

*Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας του Thessaloniki Summit 2019  

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play