Φανή Μπλιούμη: «Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι παρεμβατική, με τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία»

Φανή Μπλιούμη: «Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι παρεμβατική, με τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία»

Όπως επισημαίνει η κ. Μπλιούμη, η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται εκπαίδευση, επιμόρφωση, όπως επίσης χρειάζεται και πόρους για να χρηματοδοτήσει την πολυσυζητημένη ψηφιακή μετάβαση, αλλά και γενικότερα τη μετάβαση στις καινούργιες συνθήκες της αγοράς.

«Το “Σύγχρονο Εμπόριο“, η παράταξή μας, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, έπειτα από αγώνα που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία η ανανέωση της Ομοσπονδίας», δήλωσε στο powergame.gr η Φανή Μπλιούμη, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της Ομοσπονδίας, μετά την παραμονή, για 12 χρόνια, στη θέση του προέδρου τού Παντελή Φιλιππίδη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Πέρασαν τόσα μέτρα για τις επιχειρήσεις και η Ομοσπονδία δεν άσκησε κριτική, δεν κατέθεσε προτάσεις. Η Ομοσπονδία είχε για πολλά χρόνια σχεδόν ταυτιστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και πλέον έπρεπε να γίνει πιο συμπεριληπτική, προσεγγίζοντας τους συναδέλφους της Περιφέρειας και τα κατά τόπους προβλήματα που τους απασχολούν. Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι παρεμβατική, με τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία, για τα θέματα που απασχολούν τη μεσαία, μικρή αλλά και πολύ μικρή επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση», εξήγησε.

Όπως φάνηκε από τον τόνο και τις επισημάνσεις της κ. Μπλιούμη, η νέα πρόεδρος της ΟΕΠΕΚΑΜΘ έχει ξεκάθαρη και ισχυρή άποψη για το πώς και προς τα πού πρέπει να κινηθεί η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου με μέλη 5.000 επιχειρήσεις. «Δεν αρκούν τα social media. Πρέπει να έρθουμε κοντά στον επαγγελματία, στον έμπορο, ο οποίος είναι διστακτικός και μένει μακριά από τους φορείς εκπροσώπησής του. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε με ακόμη πιο πειστικό τρόπο, με τις γυναίκες επιχειρηματίες, αν μάλιστα σκεφθούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στους 10 εμπόρους και επαγγελματίες οι 6 είναι γυναίκες», συνέχισε η κ. Μπλιούμη, που φάνηκε ότι πιστεύει στην επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, στη «δουλειά πεδίου».

Από την Ξάνθη, επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη

Η Ξανθιώτισσα Φανή Μπλιούμη, από το 2005 που εγκαταστάθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και σήμερα είναι ιδιοκτήτρια μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας που ασχολείται με την τροφοδοσία και τους εξοπλισμούς καταστημάτων. Και προφανώς δεν είναι διόλου τυχαίο που από το 2008 έως σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, Δήμου στην ευρύτερη ανατολική Θεσσαλονίκη, με μεγάλο αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων, πλήθος επαγγελματιών, αλλά και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

«Το εμπόριο έχει αλλάξει»

«Το εμπόριο δεν είναι αυτό που ήταν, έχει αλλάξει και πρέπει να στηριχθούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί τα προβλήματα ανά περιοχή δραστηριοποίησης διαφέρουν. Το μεγαλύτερο πλήγμα αυτήν την εποχή το έχει δεχτεί το εμπόριο και όχι οι υπηρεσίες. Υπάρχουν περιοχές με καθίζηση μεγάλη. Στις Σέρρες, που είχε πολύ ζωντανή αγορά, κλείνουν καταστήματα, ενώ στην Καβάλα, που υπάρχει τουριστική κίνηση, η κατάσταση είναι καλύτερη», τόνισε. Και υπογράμμισε: «Από την άλλη πλευρά και οι εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις πολυεθνικές αλυσίδες, αλλά κάπως τις βοηθάει η τουριστική κίνηση και οι επισκέπτες από άλλες περιοχές».

Αφού είπε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων δύσκολων χρόνων δεν ήταν πάντοτε αρνητικές, διευκρίνισε: «Διαπιστώσαμε, όμως, πως λόγω covid -όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο- ενισχύθηκαν οι τοπικές αγορές περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών. Έτσι, για παράδειγμα, ενισχύθηκε η κίνηση στην αγορά της Θέρμης, της Καλαμαριάς, του Ευόσμου, ενώ βοήθησε και η χρηματοδότηση, από πλευράς του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και των Εμπορικών Συλλόγων, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν δράσεις ενίσχυσης των τοπικών αγορών. Εκείνη την περίοδο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι επιχειρηματίες, αρκετοί συνάδελφοι ήρθαν κοντά στους Συλλόγους».

«Αποκλεισμένη η μικρομεσαία επιχείρηση»

Σύμφωνα με την κ. Μπλιούμη, για τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι «αποκλεισμένη από προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μέσα που θα τη βοηθούσαν να επιβιώσει», έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ειδικά προγράμματα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ορισμένα, μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας, ήταν εντυπωσιακά. Αλλά το εμπόριο άλλαξε σχεδόν αστραπιαία και οι αλλαγές συντελέστηκαν με τέτοια ταχύτητα, που ο μικρός επιχειρηματίας, που δεν έχει σε σταθερή βάση την αναγκαία καθοδήγηση από συμβούλους, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να την πληρώσει, δεν μπόρεσε να τις ακολουθήσει. Όσοι τα κατάφεραν και προσαρμόστηκαν, σημειώνουν επιτυχίες», σημείωσε. Και ανέφερε: «Υπήρξαν αστοχίες από κυβερνητικής πλευράς, σε σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και σε ζητήματα φορολόγησης».

«Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας»

«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ακούει τη μικρομεσαία επιχείρηση και, από την πλευρά της, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μέσω των φορέων της, δεν πετυχαίνει να καταθέσει μελετημένες προτάσεις. Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας», συμπεραίνει.

Όπως επισημαίνει ακόμη η κ. Μπλιούμη, η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται εκπαίδευση, επιμόρφωση, όπως επίσης χρειάζεται και πόρους για να χρηματοδοτήσει την πολυσυζητημένη ψηφιακή μετάβαση, αλλά και γενικότερα τη μετάβαση στις καινούργιες συνθήκες της αγοράς.

«Εμείς, ως Ομοσπονδία, θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ, το ΙΝΕΜΥ, αλλά και το ΚΑΕΛΕ, το κέντρο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Έχει γίνει μία εξαιρετική έρευνα για την αγορά της Ξάνθης και θα ζητήσουμε, με επιστημονικό τρόπο, να μελετηθούν οι συνθήκες και σε άλλες περιοχές, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει», τονίζει.

Και καταλήγει η νέα πρόεδρος της ΟΕΠΕΚΑΜΘ, λέγοντας: «Πιστεύω, πιστεύουμε στο “Σύγχρονο Εμπόριο”, στις συνέργειες, μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδίας, όπως και στη συνεργασία με τα Επιμελητήρια, παρ’ ότι ο ρόλος τους είναι διαφορετικός. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, οι επαγγελματίες έχουμε μάθει να παλεύουμε, η καθημερινότητά μας είναι ένας αγώνας. Φτάνει η μιζέρια, πάμε σε μία άλλη εποχή και πάμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Θα πω, λοιπόν, συμμετοχή, συνεργασίες και αισιοδοξία».

*Φανή Μπλιούμη: Aντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης, πρόεδρος του Τμήματος Επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, πρώτη γυναίκα-μέλος ΔΣ του ΕΕΘ στο ΔΣ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, υπεύθυνη Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην ΕΣΕΕ ΚΑΙ, από τις 11 Σεπτεμβρίου 2024, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή: powergame.gr

Loading

Play